Пловдив ще е домакин на световния винен конкурс догодина

Пловдив ще е домакин на световния винен конкурс догодина

Пловдив ще е домакин на световния винен конкурс догодина

Пловдив ще бъде домакин на световния винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles 2016. Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи новината на официална церемония на тазгодишното издание на престижния винен шампионат в Йезоло, Венеция.

Очаква се в България да пристигнат 300 от най-добрите дегустатори, които ще оценяват качествата на хиляди вина от 58 държави.

Съорганизатори на конкурса ще бъдат Националната лозаро-винарска камара, Международният панаир – Пловдив, организаторите от Про Бе Жекс. Събитието ще бъде подкрепено от Министерствата на туризма и на земеделието и от община Пловдив.

Форумът в Пловдив ще се състои от 29 април до 1 май 2016 г. Гостите на конкурса ще имат досег и с българската история и култура, които са свързани и с лозаро-винарството в древността.

„Виното винаги е било неизменна част от културата и историята на България. Свидетелство за това са и многобройните тракийски находки по нашите земи, част от които са включени в изложбата в парижкия Лувър „Епопея на тракийските царе: Археологически открития в България“, каза министър Ангелкова.

Тя подчерта в изказването си, че през последните години Concours Mondial de Bruxelles се е разгърнал и е достигнал до страни от Югоизточна Европа с доказани традиции във винопроизводството.

„В България има над 300 регистрирани винарни, а 21 са в процес на изграждане, като висококачествени български вина могат да се опитат по целия свят“, заяви министърът.

По думите й, доброто качество на българското вино и голямата разновидност от сортове е довело до интерес към винените ни дестинации, както от традиционни за нас пазари като Русия, Украйна, Италия, Чехия, Сърбия, така и от по-далечните – Китай, Япония и САЩ.

„Ще използваме по-ефективно този ресурс, като актуализираме съществуващите и разработим нови маршрути за винен туризъм“, допълни Ангелкова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ