Под 9% щяло да поскъпне синьото гориво

Под 9% щяло да поскъпне синьото гориво

Под 9 на сто ще се повиши цената на природния газ от 1 октомври, което средно ще оскъпи парното с около 5 на сто. Това заяви пред журналисти днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Комисията разгледа предложението на „Булгаргаз” ценовият скок да е с близо 14%.

 През август доставчикът прогнозира, че ще иска увеличение с около 20%, но в крайна сметка внесе предложение за 13.86.

 „Булгаргаз” мотивира искането си с високите цени на алтернативните горива на международните пазари в последните месеци, въпреки наблюдавания срив на петрола на международните пазари през лятото.

Семерджиев днес даде друга обосновка: "Приходите на топлофикационните дружества са намалени до критичния за тях минимум."

 Резерви за по-ниско увеличение на цената на природния газ ще се търсят чрез задържане на част от недовзетия приход на "Булгаргаз", както и от разликите в курса лев-долар. Трябва обаче да се вземат предвид договорите на "Булгаргаз" с доставчици, в които цената на газа се изчислява според цените на петрола на Средиземноморския пазар, а те през последните девет месеца са се повишавали, твърди Семерджиев.

 Точното увеличение на цената ще стане ясно към края на месеца, като преди това ще се обсъжда доклад на работната група за новата цена на природния газ. След това ще има открито заседание, Консултативен съвет и преди края на месеца ще обявим цената на газа за четвъртото тримесечие на 2011 г, посочи Семерджиев. Припомняме, че от 1 юли горивото претърпя поредно повишение с близо 4%.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
По-убедителни и харизматични в две стъпки