Прогноза: България се стабилизира при 2% ръст на БВП

Прогноза: България се стабилизира при 2% ръст на БВП

Прогноза: България се стабилизира при 2% ръст на БВП

Отливът на инвестиции е големият проблем на българската икономика в момента. Това заяви Лъчезар Богданов, управляващ партньор в Индъстри Уоч на започналия днес следобед във Варна бизнес форум от поредицата семинари, организирани от сп. „Мениджър” под надслов „България след кризата – икономика, иновации, финансиране”.

Форумът се провежда при изключително голям интерес в зала „Рубин” на Гранд-хотел „Димят” във Варна, където присъстват над 100 представители на местния бизнес.

Богданов, който е един от двамата основни лектори в приключилия преди малко първи панел „Растеж по време на криза”, сподели пред аудиторията три вероятни сценария за развоя на кризата в еврозоната, както и прогноза за икономическото развитие на България догодина.

Ако постигнем 2% ръст на БВП, икономиката ще се стабилизира, а безработицата ще се задържи в сегашните граници. При надхвърляне на растежа от 2 % безработицата ще започне да намалява, а хората вече ще имат и персоналното усещане, че сме започнали да живеем по-добре, коментира той.

В бюджета за следващата година са предвидени 3,8 млрд. лв. средства от еврофондове и програми, които е напълно реалистично да се усвоят, съобщи Томислав Дончев, министър по управлението на средствата от ЕС, който бе другият водещ лектор във втория панел.

Усвояването на евросредства не е само плюс за бюджета и икономиката на страната ни, а е създаване и налагане на принципно нова култура на разпореждане с финанси – култура на прозрачност, която постепенно ще се наложи сред целия административен апарат и ще започне да доминира, подчерта той. Неговата презентация предизвика оживена дискусия, в която участниците във форума му зададоха над 15 въпроса. Спонсори на събитието са СИбанк, Кофас- България и Adecco

В момента се провежда вторият панел от форум, посветен на финансирането на бизнеса. Очаквайте новини и от него.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ