Производителността на труда се свива за първи път от четири години насам

Производителността на труда се свива за първи път от четири години насам

През второто тримесечие на 2013 г. брутният вътрешен продукт на един зает намалява с 0,9% в сравнение със същото тримесечие на предходната година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). На практика, това означава, че за първи път от 2009 г. работещите в България са произвели по-малък обем продукция, отколкото през същия период на миналата година. През второто тримесечие на 2009 г. производителността на труда се сви на годишна база с 4,1%.

По предварителни данни на НСИ през второто тримесечие на 2013 г. заетите лица в икономиката са 3,516 млн. Общият брой отработени часове е 1,47 млрд. Структурата на заетостта по икономически дейности през второто тримесечие на 2012 и 2013 г. показва увеличение на относителния дял на заетите в аграрния сектор.

На едно заето лице се падат 5 517,4 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 13,2 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност средно на един зает през второто тримесечие на 2013 г. реално намалява с 0,3% и също така с 0,3% за един отработен човекочас спрямо съответното тримесечие на предходната година.

По предварителни данни за второто тримесечие на 2013 г. равнището на производителността на труда е най-високо в индустриалния сектор - 6 148,1 лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 14,3 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 4 792 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 11,5 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1 434,9 лв. БДС на един зает и 3,6 лв. за един отработен човекочас.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
По-убедителни и харизматични в две стъпки