Само истинският лидер може да признае слабостите си

Само истинският лидер може да признае слабостите си

Само истинският лидер може да признае слабостите си

Мениджърите често се боят да покажат истинския си характер и вместо това се крият зад фалшиви маски, създадени на базата на някакъв фантастичен идеал за лидерско поведение. Това е голяма грешка, смятат авторите Питър Фуда и Ричърд Бедъм. Съвършената фасада не може да заблуди никого. Тя само отблъсква и отдалечава хората от вас.

Твърде много лидери се опитват да прикрият недостатъците си и се крият всячески от собствените си служители в опит да демонстрират фасада, неопетнена от човешки грешки. Други мениджъри пък си избират пример на подражание – това може да е президентът на компанията, Юлий Цезар или Маргарет Тачър - и сляпо го имитират, в надеждата, че ще повторят успеха му.

Когато се опитвате да бъдете някой друг обаче, подронвате доверието на хората в себе си и подценявате тяхната интелигентност и човечност. Служителите ви вероятно се питат кой сте всъщност и какво толкова имате да криете от тях.

Затова свалете маската и се покажете с истинското си лице. Да, съвършеният ви имидж ще изчезне завинаги, но в замяна ще получите по-топли и истински отношения с колегите си, по-добра бизнес среда и, да, повече доверие и възхищение от подчинените си. Защото само истински силният лидер е способен да признае своите слабости.

 

По материали от Harvard Business Review.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ