Само истинският лидер може да признае слабостите си

Само истинският лидер може да признае слабостите си

Мениджърите често се боят да покажат истинския си характер и вместо това се крият зад фалшиви маски, създадени на базата на някакъв фантастичен идеал за лидерско поведение. Това е голяма грешка, смятат авторите Питър Фуда и Ричърд Бедъм. Съвършената фасада не може да заблуди никого. Тя само отблъсква и отдалечава хората от вас.

Твърде много лидери се опитват да прикрият недостатъците си и се крият всячески от собствените си служители в опит да демонстрират фасада, неопетнена от човешки грешки. Други мениджъри пък си избират пример на подражание – това може да е президентът на компанията, Юлий Цезар или Маргарет Тачър - и сляпо го имитират, в надеждата, че ще повторят успеха му.

Когато се опитвате да бъдете някой друг обаче, подронвате доверието на хората в себе си и подценявате тяхната интелигентност и човечност. Служителите ви вероятно се питат кой сте всъщност и какво толкова имате да криете от тях.

Затова свалете маската и се покажете с истинското си лице. Да, съвършеният ви имидж ще изчезне завинаги, но в замяна ще получите по-топли и истински отношения с колегите си, по-добра бизнес среда и, да, повече доверие и възхищение от подчинените си. Защото само истински силният лидер е способен да признае своите слабости.

 

По материали от Harvard Business Review.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ