Синдикати искат ръст на заплатите от 20% в някои сектори

Синдикати искат ръст на заплатите от 20% в някои сектори

Заплатите в някои сектори на икономиката може да бъдат увеличени, без това да доведе до фалит на фирмите и ръст на безработицата, убедени са от Конфедерацията на независимите синдикати. Според тях до 50% от растежа в производителността на труда не са отразени в парите, които получават работниците и служителите в някои отрасли на икономиката. Синдикатите са изчислили, че месечните заплати на служителите в някои сектори от тежката индустрия и преработвателната промишленост могат да се увеличат с 20 на сто, или от 100 до 150 лв.

„Има седем-осем бранша, в които производството и производителността растат с двуцифрено число в последните няколко години, без да скачат заплатите”, обясни пред Нова телевизия лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Той припомни основният аргумент на бизнеса против увеличението на трудовите разходи – ниската производителността на труда. Димитров го обори с данни за ръста на този показател в споменатите отрасли.

„Наблюдаваме едно изоставане на дохода от ръста на производителността, която изпревари тази в началото на прехода, а заплатите са 30-40% от същия показател тогава”, отбеляза Димитров.

„В България произвеждаме 80 млрд. всяка година. От тях 40% отиват към труда, а 60% към бизнеса. В Германия съотношението е обратно”, посочи синдикалният лидер.

Затова профсъюзите настояват работниците да получат допълнителни законови права да договарят заплатите си със своите работодатели.

Трябва да има ясни правила за това как се формира основната заплата, смята Пламен Димитров. Затова синдикатите предлагат изменения в Кодекса на труда, като се надяват този път да не се стигне до конфликт с работодателите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ