Софтуерният бранш – един от най-бързо развиващите се у нас

Софтуерният бранш – един от най-бързо развиващите се у нас

Софтуерният бранш – един от най-бързо развиващите се у нас

Софтуерният бранш е един от най-бързо развиващите се през последните години. В софтуерната индустрия се наблюдава устойчив ръст на продажбите, заетите и заплащането и се очаква тези тенденции да се запазят. Това са част от изводите от новото издание на „Барометър на българската ИТ индустрия”, който беше представен днес от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСК). Проучването е изготвено в партньорство с консултантската компания GOPA Consultants и включва статистика за периода 2009 – 2011 г., както и прогнози за 2012 г. То е осъществено в периода март – април 2012 г., сред 40 компании, членуващи в БАСКОМ и Българската Уеб Асоциация (БУА).

Работещите в софтуерната индустрия са едни от най-високо платените български служители. Средната заплата в сектора през 2011 г. е била 2388 лв., което е ръст от 9% в сравнение с предходната година, показват данните на БАСК.

Устойчив ръст на продажбите

Продажбите на софтуерни продукти и услуги нарастват с 12% през 2010 г. и с 6% през 2011 г., на годишна база, а повечето участници очакват възходящата тенденция да се запази и през 2012 година. Устойчивият ръст е генериран предимно от износ, като делът на износа през последната година е 56% от всички продажби, направени от участниците в запитването. През 2009 г. този показател е бил 53%, а през 2010 г. - 52 на сто. Основните дестинации за износ традиционно са Европейският съюз (над 60% от целия износ) и САЩ (над 30% от целия износ).

Заплащане и човешки ресурси

Въпреки, че се наблюдава увеличение на средната работна заплата в сектора, то не е за сметка на съкратени ниско - платени позиции, както това се случва в други отрасли на икономиката. Напротив - през 2011 г. бройката заети в технологичните компании, отговорили на запитването, е нараснала с 10% спрямо 2009 г. Очакванията на половината от участниците в анкетата са за ново увеличение с 10% през 2012 г., а според 1/5 от запитаните ръстът ще е с между 10 и 25 процента.

Въпреки високото заплащане и добрите условия на работа, в сектора се наблюдава трайна тенденция за недостиг на кадри. Средно във всяка от компаниите има по осем незаети работни места, а средното време за запълване на отворена позиция е близо два месеца, става ясно от Барометъра.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ