Увеличаване на минималната работна заплата най-рано догодина

Увеличаване на минималната работна заплата най-рано догодина

Няма оглед за това да бъде увеличена минималната работна заплата през настоящата година, но за следващата е разумно тя да бъде увеличена. Това заяви министърът на финансовите Петър Чобанов, който участва в официалната церемония по откриването на новата академична учебна година в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) .

Чобанов напомни, че размерът на минималната работна заплата е въпрос на тристранен диалог, предаде „Фокус“. Финансовият министър изрази надежда, че именно работодателите и синдикатите ще успеят да се споразумеят, но според него техните нагласи не показват, че това може да се случи сега.

„Проблемът за минималната работна заплата не е фискален, а е от гледна точка на икономическото развитие и на това как ще се отрази тази мярка на заетостта и на потреблението в страната”, отбеляза Петър Чобанов.

По отношение на бюджета за следващата 2014 година министърът на финансите подчерта, че той трябва да бъде разглеждан по един нов начин, а именно да се оптимизират съществуващите разходи, така че да се освободи възможност за допълнителни разходи, които обаче ще са по конкретни политики.

„Аз лично изпратих писма до колегите министри за това, къде те виждат възможност за оптимизация на бюджета и какви нови политики могат да бъдат приложени с оглед на икономическия растеж на страната”, коментира Чобанов.

Той обеща, че образованието ще бъде приоритет на правителството, тъй като е ключов фактор за дългосрочно развитие на икономиката, но това не означава, че ще бъдат дадени голямо количество средства. Министърът на финансите добави още, че по отношение на пенсионната реформа правителството се ориентира към връщане на швейцарското правило, но и там предстоят дискусии. „Без да тръгне икономиката не можем да имаме оптимистични очаквания за бюджета”, допълни Чобанов.

На откриването на учебната година в УНСС присъства и премиерът Пламен Орешарски. Той призова студентите сами да формират свое мнение за икономическите и обществени тенденции.

„Готовите знания са само прозорец, през който вие трябва сами да виждате икономиката през своите очи”, отбеляза премиерът. Той пожела на студентите да не забравят, че пред тях е хоризонтът на знанието. „Времето само привидно е дълго, затова използвайте тези 4 години пълноценно. Четете, за да научите колкото може повече, но е по-важно да изградите мирогледа и да изградите начина на мислене”, посочи още премиерът Пламен Орешарски и подчерта, че именно сред студентите на УНСС са бъдещите лидери на страната ни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ