Цените на производител в ЕС и еврозоната нарастват през октомври

Цените на производител в ЕС и еврозоната нарастват през октомври

Цените на производител в ЕС и еврозоната нарастват през октомври

Индексът на цените на производител през октомври се увеличава на месечна база с 0,1% в еврозоната и с 0,2% в ЕС. В сравнение със същия месец на миналата година се наблюдава повишение съответно от 5,5% и 6,4%. Това показват данни на европейската статистическа служба „Евростат“.

През октомври, в сравнение с предходния месец цените в енергийния сектор са се увеличили с 0,8% и в двете зони. Цените на трайните суровини са се покачили с 0,1% в еврозоната и с 0,3% в ЕС. И в двете зони се наблюдава увеличение на цените на малотрайните стоки с 0,2% и на капиталовите – с 0,1%.

Най-голямо повишение на цените през октомври има в Унгария (1,3%), Словакия (0,4%) и Великобритания (0,4%).

Най-голямо понижение е отчетено в Дания (-0,7%), Ирландия (-0,6%) и Белгия (-0,5%).

На годишна база цените в енергийния сектор се увеличават с 12,4% в еврозоната и с 13,9% в ЕС. Цените на производител на малотрайни суровини са се покачили съответно с 3,5% и 4,1%. Трайните стоки бележат ръст от 2,5% и в двете зони, а капиталовите нарастват с 1,5% в еврозоната и с 1,6% в ЕС.

За година най-силно са се увеличили цените на производител в Великобритания (11,7%), Литва (11,4%) и Латвия (9,8%), докато най-слаб е бил скокът в Малта (0,8%) и Словакия (3%).

Данните на „Евростат“ потвърдиха тези на НСИ за намаляване на цените на производител с 0,1% на месечна база.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ