„Индъстри уоч”: Политическата ситуация може да окаже негативно влияние върху икономиката през 2014 г.

„Индъстри уоч”: Политическата ситуация може да окаже негативно влияние върху икономиката през 2014 г.

Въпреки политическата криза у нас от началото на 2013 г. българската икономика е дала няколко позитивни сигнала през годината. Това каза пред „Фокус” икономистът от „Индъстри уоч” Лъчезар Богданов.

Той обаче прогнозира, че през следващата година политическата ситуация може да окаже негативно влияние върху икономиката.

„През 2013 г. има по-разпознаваем процес на възстановяване в част от икономиката и по-конкретно в секторите, които успяха да се преструктурират. Наблюдават се сектори, където се наемат повече работници, има и инвеститори, които започнаха нови проекти в последните 1-2 години. Има знаци на оптимизъм, но те са плахи и много лесно могат да бъдат обърнати както от българските и европейските политици, така и от общата несигурност. Не трябва да забравяме, че доста от проблемите, които са трупани в Европа през последните 20-30 години все още стоят”, каза Лъчезар Богданов.

Като пример за икономически растеж, той посочи отделни сектори на индустрията, които работят за външни пазари. Богданов допълни, че автомобилостроенето, производството на машини и електрически съоръжения, както и на лекарства се развиват изключително успешно.

Относно затварянето на няколко чужди предприятия, от последни дни, Богданов заяви, че това е тревожен факт, но подчерта, че страната ни вече е част от глобалната икономика и особено от европейската икономика, и особено от икономиката на региона най-общо казано в Югоизточна Европа

„Когато пазарите са отворени, когато конкуренцията е ожесточена всеки производител търси от една страна най-добра възможност за производство, от друга страна, най-добрата логистична връзка. И точно, както инвеститори, които са имали заводи, да речем, в Румъния или в Унгария, или в Чехия идват и преместват производствата си в България, така понякога се случва и обратното. Ключовото е тези, които идват и предпочитат в България да са повече от тези, които излизат от България. Това е елементарна аритметика. В крайна сметка, за да има инвестиции, за да има работни места и те да се увеличават – това е ключовото. Тоест за всеки, напуснал страната да има двама или трима, които предпочитат страната. Това е важното, но няма как да спрем процес, няма как да очакваме никой да не напуска изобщо България, това просто е малко утопична мечта. Пак казвам, да се фокусираме върху тези, които идват, и които избират, или които пред избора дали да дойдат са се отказали и да разберем защо са се отказали, иначе, разбира се, че ще има и такива. Със сигурност важно е общата тенденция да е в посока на повече нови инвестиции в страната“, допълни икономистът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ