20% срив на приходите на Volkswagen

20% срив на приходите на Volkswagen

20% срив на приходите на Volkswagen

Приходите на Volkswagen за първите 3 месеца от 2016 година потънаха с 20%, докато компанията продължава да се бори с последиците от скандала с вредните емисии, пише Би Би Си.

В периода януари-март приходите на автопроизводителя преди облагане с данъци се сринаха до 3,2 милиарда евро спрямо 3,97 милиарда през същия период на 2015.

Главният изпълнителен директор на VW, Матиас Мюлер, казва, че е „доволен” от старта на „несъмнено тежката” 2016.

Миналата година германската компания призна, че е инсталирала софтуер, който да фалшифицира резултатите от емисионните тестове в САЩ.

Volkswagen вече е заделила 16 милиарда евро за разходите по скандала.

Германският гигант сключи споразумение с американското правосъдно министерство да изкупи засегнатите дизелови автомобили на над 500 000 американци и „щедро” да ги обезщети.

„И през първото тримесечие успяхме да ограничим икономическите ефекти от дизеловия проблем и да постигнем достойни за уважение резултати в тези трудни условия”, допълва Мюлер.

В периода януари-март приходите от продажби на Volkswagen Group са се понижили с 3,4% до 51 милиарда евро.

Особено тежко пострада марката Volkswagen – приходите й понесоха удар от 83% и потънаха до 73 милиона евро спрямо 514 милиона през същия период на миналата година.

Компанията застава зад прогнозата си за 5% понижение на приходите от продажби за 2016 спрямо м.г. „в зависимост от икономическите условия – особено в Южна Америка и Русия – и промените в обменните курсове”.

Германският гигант обаче предвижда „подчертан спад на приходите от продажби на марките пътнически автомобили, които включват Audi, Seat и Skoda.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ