Бъдещето на дигиталната валута е пред нас

Бъдещето на дигиталната валута е пред нас

Бъдещето на дигиталната валута е пред нас

Бъдещето на дигиталната валута е пред нас, но трябва да се внимава как ще се отрегулира целия този процес. Това беше една от основните тези по време на третия панел на тазгодишното издание Technovation, което списание "Мениджър" организира. Участниците в него дадоха конкретни примери за това как компаниите се променят спрямо нуждите на клиентите. 

"Виждаме, че реалността се промени изцяло. Има сектори, в които оценките на компаниите са в облаците, във финтех нещата се промениха. Всички инвеститори започнаха да оценяват реално компаниите. Има големи предизвикателства, които трябва да бъдат преодолявани. Моят съвет към предприемачите е да мислят как монетизират и как бързо да влязат в тази монетизация", така Валери Вълчев, председател и съучредител на Българската финтех асоциация, отговори на въпрос на модератора как финтех компаниите ще привлекат вниманието на потребителите

На въпрос дали компаниите са адекватни на нуждите на клиентите, Николай Спасов, изпълнителен директор на tbi bank заяви, че правилният подход е, когато клиентът се интересува от конкретно нещо и то да му бъде под ръка. "Ние се променяме към нуждите на клиента", добави той.  

"Фирмите трябва да направят трансформацията от силозираната дигитализация към промяната на мисленето в посока на това, че организациите трябва да станат умни. Те трябва да се научат как да управляват процесите си, как да ги оптимизират непрекъснато и най-вече как да персонализират предложението към клиента. Това е предизвикателство не само към банкита, а е парадигма, която стои пред всички компании в днешно време. Те трябва да помислят за промяна в структурата на системите им и на начина, по който предоставят услуги", каза Александър Станев, главен технически директор Финансова индустрия в Sirma. 

Александър Станев, главен технически директор Финансова индустрия в Sirma. Снимка: Алекс Николов

Финансовите услуги са свързани или с ефекта "Уау", или с ефекта "О, не". Има две крайности и тук въпросът е доколко финтех компаниите са иновативни и доколко дават добри решения по отношение на традиционни финансови услуги и заедно с банките да добавят стойност за потребителите, отговори Благовест Караджов, изпълнителен директор на iuvo. 

В днешния свят, този, който държи клиентите, той е силният, обясни Валери Вълчев, председател и съучредител на Българската финтех асоциация. Той говори за embedded finance, което в превод на български означава "внедрени финанси". И даде конкретен пример - нека да приемем, че в онлайн магазина на един търговец има няколко финансови играча, които предлагат продукти на кредит. Ако кредитът бъде внедрен към сайта им, вие дори няма да знаете кой ви го отпуска. Така магазинът получава допълнителен приход за това, че предлага финансова услуга. 

Валери Вълчев, председател и съучредител на Българската финтех асоциация. Снимка: Алекс Николов

Ние сме лидер в embedded finance, каза Николай Спасов, изпълнителен директор, tbi bank. "Това всъщност е не само да си купиш телевизор на изплащане, а това е начинът, по който се разплащаш. Оттук насетне бъдещето е в оупън банкинга - да използваш парите от сметката си без да имаш нуждата да използваш кредитна карта", допълни Спасов. 

"Отвореното банкиране трябва да се развие, защото текущата директива, която работи на пазара, е с доста ограничен обхват. Само умните банки мислят за това, че следващата стъпка е отворено финансиране, където могат да се осигуряват допълнителни услуги и да се монетизират през инфраструктурата, която градим за нашите клиенти. Този начин на мислене още не е узрял за нашия пазар, но започва да се случва в Европа, което означава, че ще дойде и до нас", обясни Александър Станев, главен технически директор Финансова индустрия в Sirma

Основните играчи, които взимат парите, са банковите играчи. Нашата амбиция е да станем лидер в embedded finance в Европа, когато има и модерни системи, които могат много лесно да бъдат внедрявани, добави Валери Вълчев.

Дефиницията какво е embedded finance е услугите на финансовата инстутиция да се предлага през нефинансови платформи, каза Благовест Караджов, изпълнителен директор на iuvo. "Тенденцията за embedded finance вече отива извън кредитирането и в посока депозити. "Всяка услуга, която ние разработваме, я мислим по-холистично - разработваме я чисто технологично, така че тази услуга бързо да бъде имплементирана в друга платформа. Говорим вече и за финансови институции, които предлагат финансови услуги и на други финанансови институции", добави Караджов. Тази симбиоза ще продължи да се развива, прогнозира той. 

Благовест Караджов, изпълнителен директор на iuvo. Снимка: Алекс Николов 

На въпрос може ли финтех бизнесът да решава глобални проблеми, Николай Спасов отговори: "Финтех дойде като либерализация на пазара, като персонализиран достъп. Ние в tbi bank сме може би единствената банка, която дава услугите си абсолютно безплатно. Ето така разрешаваме глобалните проблеми". 

Финансовата технология е глобална и много често е ограничена от лицензи. Това е някакво ограничение, в което тя може да реши проблем. Но финансовата технология не е ограничена сама по себе си. Тя може да бъде предоставена на различни играчи в различни държави, обясни Валери Вълчев. 

Според Александър Станев има един глобален проблем, който трябва да бъде решен - глобалната мрежа, през която се пращат пари. "Има интересни продукти, които трябва да се следят, но там ще настъпи либерализация съвсем скоро. Има много играчи на пазара и там ще се търси някаква глобална иновация", прогнозира той. 

Не се обръща достатъчно внимание на финансовото приобщаване. Всеки с телефона може вече да се възползва от пълен набор от финансови услуги изцяло дистанционно. Финтех създаде пътеката, по която вървят банките тези процеси да могат да се случват и ние да гледаме на тях като на нещо естествено, коментира Благовест Караджов, изпълнителен директор на iuvo. 

Каква е ролята на дигиталните централни валути беше следващият въпрос, който модераторът на третия панел зададе на гост-лекторите.  

Ще се унифицират много неща, които в момента не работят добре или работят спорадично, прогнозира Валери Вълчев. "В Европа няма централна сила, която да каже това е единственото, което ще се използва и то да започне да се ползва универсално. Със сигурност ще има много паралелни валути. Но това ще даде възможност за по-лесни трансакции, за по-улеснени отношения между банките и финансовите играчи", добави той. 

Бъдещето със сигурност върви към някаква дигитална валута, прогнозира Николай Спасов. Проблемът, според него, е как да се отрегулира целия този поток. "Пътят и бъдещето на дигиталната валута е пред нас. Единственият проблем ще имаме, докато някоя държава не застане зад тази идея", посочи той. 

Николай Спасов, изпълнителен директор, tbi bank. Снимка: Алекс Николов 

Според Александър Станев, големият въпрос е централизация или децентрализация на валутата. Светът върви към децентрализация, но рисковете трябва да се обмислят добре и да се отрегулират, за да се смекчат по начин, по който ефектите от децентрализираната валута да се усещат от клиентите. 

Според Благовест Караджов Европа ще е водеща при налагането на централната банкова дигитална валута. По всяка вероятност става въпрос за една подготовка и тук въпросът е дали ще реши някакъв голям проблем. Може би, ако говорим за даден проблем, все повече става ясна битката между кеша и електронното банкиране и до каква степен кешът ще продължи да съществува. Трудно е да местиш физическите банкноти и да ги съхраняваш. Не казвам, че те ще изчезнат. Тенденцията обаче е все повече в посока електронизация на финансовите потоци и едва тогава ще има полза от въвеждането на едно дигитално евро, добави той.

Бисер Манолов, председател на Борда на директорите на RYVYL EU. Снимка: Алекс Николов 

Това е една огромна инфраструктура, през която минават всички, тя струва пари тя трябва да се преосмисли. Децентрализираният модел според мен ще помогне да се оптимизира цялата структура, посочи Александър Станев. 

Имаме натрупано разбиране и опит в тази сфера, тъй като работим от 20 години на пазара. Изкуственият интелект може да се ползва доста по-ефективно за неща, които да оптимизират бизнеса и начина, по който работим с клиентите. Този ИИ обаче трябва винаги да бъде допълнен с човешка намеса. Това ще донесе огромни спестявания и клиентско удовлетворение, коментира Александър Станев. 

***

Генерален партньор e Accenture.

Основни партньори са iuvotbi bankBosch Домакински уреди България и BAT Bulgaria.

Събитието се провежда и с подкрепата на Eviden, an Atos businessLirexCheckpointDaticumNoventiq и FTS Bulgaria.

Институционални партньори са BASSCOMAIBEST и Българска стопанска камара.

Медийни партньори са bTV Media GroupБНТdir.bg и dev.bg.

Партньор на коктейла е Monkey Shoulder.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги