British American Tobacco отписа $315 млрд. заради обезценка на марки цигари в САЩ

British American Tobacco  отписа $315 млрд.  заради обезценка на марки цигари в САЩ

British American Tobacco отписа $315 млрд. заради обезценка на марки цигари в САЩ

 British American Tobacco (BAT)  отписа 25 млрд. паунда (31,5 млрд. долара) поради променените перспективи пред марки цигари като Newport и Camel, съобщи BBC. 

Този ход намали стойността на марките с повече от една трета и доведе до спад на цената на акциите на компанията с повече от 8%. Продажбите на цигари на БАТ са затруднени, тъй като процентът на пушачите в САЩ спада, а купувачите се насочват към изпарители и други алтернативи. Търсенето на нейните марки също е намаляло, тъй като купувачите, притиснати от по-високите цени, дават приоритет на други покупки или избират по-евтини опаковки.

БАТ се опитва да възстанови растежа с продукти за изпаряване. Тя се надява до 2035 г. 50 % от приходите ѝ да са от "негорими" продукти.

Компанията  заяви, че сега смята, че полезният икономически живот на нейните марки цигари в САЩ е 30 години, а не неопределен. Отписването е първото подобно признание от страна на голяма тютюнева компания за голямата промяна, която настъпва в индустрията.

В актуализираната информация за търговията главният изпълнителен директор Тадеу Мароко заяви, че този ход е "счетоводно догонване на реалността.Много е трудно да се защити съществуването на безкрайна стойност за някои от тези марки в САЩ".

"Не казвам, че горимите цигари ще изчезнат след 30 години в САЩ - наистина не вярвам в това - но не можете да оправдаете стойността на тези марки",коментира още Тадеу Мароко.

"Това отразява повишения интерес на американските пушачи към нови категории", каза той и добави: "Това се случва и другаде, а не само в САЩ".

След съобщението акциите на тютюневите конкуренти, регистрирани в САЩ, спаднаха, като Altria се понижи с повече от 3%, а акциите на Philip Morris - с повече от 2%.

БАТ придоби голям бизнес с цигари в САЩ през 2017 г., когато обяви сделка за закупуване на конкурента Reynolds за 49 млрд. долара, създавайки най-голямата публично листвана тютюнева компания в света. Стойността на въпросните марки преди корекцията е била приблизително 80 млрд. паунда, каза още Тадеу Мароко.

Като цяло фирмата заяви, че очаква органичните приходи да нараснат с поне 3% за финансовата 2023 г., въпреки продажбата на бизнеса си в Русия през септември.Тя заяви още, че извън САЩ продажбите на традиционни цигари продължават да се представят добре.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ