Delivery Hero приключи покупката на Glovo

Delivery Hero приключи покупката на Glovo

Delivery Hero приключи покупката на Glovo

Листваната на Франкфурската фондова борса Delivery Hero приключи обявената в края на миналата година сделка, с която вече ще контролира 94% от капитала на компанията за доставки Glovo, предава eleconomista.es.

В изявление германската компания съобщи, че е получила одобрението на регулаторните органи половин година, след като обяви публично намерението си да стане мажоритарен акционер в Glovo.

"Ние се познаваме, харесваме и се доверяваме един на друг от години: нашите екипи споделят една и съща визия и въпреки това можем да продължим да учим много един от друг, като обменяме знания и изследваме технологични и оперативни синергии“, каза главният изпълнителен директор и съосновател на Delivery Hero, Никлас Остберг.

Изпълнителният директор и съосновател на Glovo, Оскар Пиер, изрази увереността си, че фирмата, която ще продължи да работи под неговата марка и със същия мениджърски екип, може да "ускори своя растеж и развитието на своя продукт" благодарение на тази операция.

С покупката на Glovo, Delivery Hero ще оперира в 74 държави и ще достига до 2,2 милиарда клиенти, показват данни на компанията.

Процесът на покупка не мина без пречки: стойността на акциите на Delivery Hero, подобно на други компании в сектора след растежа, постигнат по време на най-тежката част от пандемията, е паднала с повече от 60% досега тази година.

Освен това правителството е одобрило сделката едва когато Delivery Hero се е ангажирала писмено да спазва Закона за райдърите, тъй като Glovo е продължила да работи с автономни доставчици след влизането в сила на нормата, за разлика от техните конкуренти като Just Eat. 

Glovo загуби общо 474,8 милиона през 2021 г., с което на практика увеличи пет пъти отрицателните си резултати в сравнение с предходната година, въпреки че регистрира рекорден оборот, който нарасна до 590,9 милиона, равняващи се на 64,2% ръст. Компанията вече е предвидила оперативна загуба от 330 милиона през 2022 г. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ