Инвестиции в знания и умения

Инвестиции в знания и умения

Инвестиции в знания и умения

Качеството на денталните услуги в България е на световно ниво, категоричен е д-р Бранимир Кирилов. Той е един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България. Завършва стоматология и медицина, специалност по орална хирургия. Притежава множество международни квалификационни курсове в областта на денталната имплантология при водещи световни специалисти и изнася доклади и лекции като участник в международни конгреси по дентална имплантология в САЩ и Европа. Автор е на редица статии и публикации в областта на имплантологията и естетичната стоматология. Името му се свързва с изграждането, имиджа и развитието на българската школа по дентална имплантология и пластика. Създава дентална клиника Medical Dent преди 17 години, воден от амбицията да положи основите на съвременната имплантология в България. Днес клиниката е лидер в сектора и има стотици доволни пациенти в България и по света.

Д-р Кирилов, каква е разликата в мащабите на денталния бизнес по света и у нас?

Тя основно опира до няколко фактора. Единият е фирмите, изпълняващи ролята на доставчици. На Запад те са много по-силни, с по-добри наличности и реакции при поръчка. Обемът на бизнеса е много различен. По линия на здравното осигуряване, например в Германия, хората плащат 13% здравна осигуровка от реалното възнаграждение, което получават. В България плащаме 9% от осигурителния праг, което генерира голяма финансова разлика. В крайна сметка разликата в мащабите на бизнеса тук и по света рефлектира основно върху възнаграждението на специалистите. Компромиси в използваните материали и материална база не се правят, а същевременно възнаграждението е различно. В същото време качеството на стоматологичната услуга по нищо не отстъпва на това по света.

Смятате ли, че трябва да има държавни политики, които да насърчават развитието му?

Да, трябва да има такива. Приблизителната предвидимост на бизнеса дава възможност да се прецени по-добре какви да бъдат стъпките в посока разрастването му и колко да бъде инвестирано в него.

Денталният специалист в България няма сигурността, която имат колегите му по света. Когато някой инвестира през целия си живот в развитие на една дентална практика и когато дойде време да се пенсионира, той няма гаранция, че друг ще придобие развития от него бизнес. Има държави, в които отварянето на нови практики е регулирано и това позволява, когато денталният специалист достигне пенсионна възраст, той да има възможността да продаде практиката си на друг зъболекар, който да я купи на пазарна цена – тоест продава се самият бизнес, не просто базата като недвижимо имущество. Тази липса на защита на предприемача зъболекар в България, развиващ се в пазарни условия, но реално без протекция на държавата, създава несигурност и оказва влияние върху мащаба на инвестициите, които се правят.

Същевременно качеството на денталната услуга по нищо не отстъпва на тази в други по-богати държави. В България вече има достатъчно добри специалисти, които могат да осигурят лечение на световно ниво. Това позволява на българския пациент да се лекува без притеснения, дори и при най-сложните казуси. Здравната грижа тук осигурява всичко, което е необходимо за едно качествено лечение. От многото си пътувания за обучения по света съм видял различни практики и категорично мога да заявя, че дентална клиника като Medical Dent, по нищо не им отстъпва в използваните технологии, материали, база и специалисти, работещи в нея.

Кои са предимствата, с които вече 17 години сте сред първите в този бизнес? Кои бяха най-трудните моменти?

Началото е най-неясно и от тази гледна точка – и най-трудно. Човек не може да се захване с какъвто и да е бизнес с идеята, че ще му бъде лесно, защото лесни моменти в бизнеса почти няма. Той изисква ежедневно много усилия, работа и упоритост. Смятам, че независимо от бизнеса, на който сме решили да се посветим, е необходимо най-вече да работим усърдно над себе си и да повишаваме квалификацията си ежегодно. Да развивам себе си като специалист, мениджър и човек, за мен винаги е било един непрестанен процес.

Как планирате развитието на Medical Dent през следващите 5 години?

След инвестицията, която направих тази година в материално-техническата база, следващата крачка ще е да инвестирам в хора и развитие на работния процес. Това е посоката, в която ще работя в следващите години – инвестиция в знания и умения.

Кои са основните качества, които пациентите (ще) търсят в един дентален специалист?

Хората подхождат по различен начин. Някои правят своя избор чисто интуитивно, други методично и рационално, проучват, четат и на база информацията, до която достигнат, взимат решение къде да се лекуват. И двата метода са въпрос на индивидуална преценка. Има и такива хора, които търсят да усетят доверие в своя зъболекар. Изборът на дентален специалист се случва на много и различни нива. 

Марин Николов. Текстът е публикуван в осмото годишно издание на Мениджър "Първите в бизнеса"

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ