Бойко Борисов: БДЖ на практика е фалирало предприятие

Бойко Борисов: БДЖ на практика е фалирало предприятие

БДЖ на практика е фалирало предприятие. Това каза в предаването „Гореща точка” на TV 7 премиерът Бойко Борисов. Защо синдикатите не стачкуваха през тези години за лошото управление в БДЖ? – попита Борисов.

В момента сме изправени пред много тежък проблем – кредиторите да си предявят исканията и да фалираме целия сектор. Явно е, че някой иска да ги фалира, ние не искаме, ние казваме – трябва да се направят съкращения, за да се оптимизира състава, да вземем кредит от Световната банка, някаква част да се пусне за приватизация – да има инвеститор и тези хора, които ще работят там, да получават заплати – каза Борисов. Няма компромис. Ние се държим изключително твърдо, изключително принципно, на границата на приемливото за голямата част от обществото, каза Борисов.

Относно протеста на зърнопроизводителите премиерът заяви: „Защо само този сектор дойде да ни извива ръцете преди изборите? Не съм подписал финансовата рамка за земеделие. Това не е случайно“, обясни Борисов.

По думите му те са казали на сектора, че земеделието е приоритет и ако има възможност ще им бъдат дадени повече пари.

Напомняме ви, че земеделските производителите настояват кабинетът да изпълни подписаното с тях споразумение за обещаните, но орязани 230 млн. лв. за субсидии и връщане на акциза върху горивата за около 75 млн. лв.

Борисов обясни, че за тази година субсидиите за зърнопроизводителите са 861 млн. лв., а за следващата – 882 млн. лв.. Той допълни, че в тази криза са успели да отделят пари за животновъди, тютюнопроизводители и зеленчукопроизводители.

„Огромен процент от 882 млн. лв. отиват при тези с Бентлитата“, каза премиерът. По думите му правителството е дало на земеделието 70 млн. лв. ваучери за акциз, като за това има зелена светлина от Брюксел.

В пряко включване в ефира на TV 7 Георги Милев, зам.-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, коментира, че от десет дена обществото се зарива със сглобени цифри за общо малко над милиард. Финансовата рамка, която ни беше предложена беше подписана от 15 асоциации. „Ние бяхме използвани предизборно“, твърди Милев.

Премиерът опонира, че и в момента надграждат над печалбите на сектора.

Според Милев най-големите грешки прави Симеон Дянков. „Грешката на Дянков е, че е рязък в изказа. Казва верни неща, но по по-американски“, защити Борисов своя министър.

Междувременно стана ясно, че зърнопроизводителите продължавата протестите си с блокиране на пътищата в страната с тежкотоварна техника. Това съобщи пред „Дарик“ заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. Днес по обяд се събира управителният съвет на инициативния комитет на земеделците, за да се реши как продължават протестите.

Бяха ни предложени преговори, на които да се търсят варианти. Помолиха ни да спрем машините към София, докато те вървят, каза Христов.

„Повярвахме, че ще има реално предложение, но за съжаление се оказахме излъгани за пореден път. Накараха ни да чакаме около 5-6 часа. Чакаха становище на премиера, на г-н Дянков, после се оказа, че някой си е изключил телефона, което означава, че цялото това предложение е било фалшиво, само и само земеделската техника да не може да стигне навреме в София. След 5 часа ние имаме забрана за влизане в столицата. Затова спираме похода. Искам дебело да подчертая, че за втори път сме излъгани - веднъж в самата финансова рамка, втори път си позволяват да лъжат по време на преговори, като ни подхвърлят разни предложения, които явно предварително са знаели, че няма да доведат до нищо", коментира Радослав Христов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ