Гърците обедняват, Сандански процъфтява

Гърците обедняват, Сандански процъфтява

Гърците обедняват, Сандански процъфтява

Все повече гърци обедняват и търсят по-евтини стоки и услуги. Много от тях, предимно населяващи Северна Гърция пазаруват извън валутната зона на еврозоната, прекосявайки масово границата с България, коментира BBC.

Очаква се допълнително влошаване на стандарта на живот на гърците след допълнителните кризисни мерки, приети с цел отпускане на спасителен заем на страната, което ще кара повече гърци да търсят алтернатива на скъпите стоки и услуги.

Цените на много от продуктите, продавани в гръцките магазини вече са сравними с тези в Париж или в Лондон, докато доходите на хората постоянно намаляват. Много гърци вече не могат си позволят дори стоки от първа необходимост.

Само на 150 километра от Солун се намира град Сандански. Ако по пътя заредят в българска бензиностанция гърците пестят една трета от цената на горивото в собствената им страна.

Цените на всичко в България са по-ниски, отколкото в Гърция, въпреки че често качеството на продуктите също е по-ниско. Ето защо гърците идват на групи в неделите, за да пазаруват.

Тъй като купуват големи количества гърците, често се възползват от значителни отстъпки и така продукти като сирене, салами или зехтин могат да им струват два пъти по-малко отколкото в Гърция.

Самите гърци коментират, че в България много хора живеят с по 230 евро на месец, сума, която в Гърция дори не би стигнала за покриването наем и основните битови нужди.

Освен да пазаруват, гърците идват и да се лекуват в Сандански. В Гърция един преглед при лекар би им излязъл около 200 евро, а в България цената е в пъти по-малка. В повечето заведения и магазини в Сандански и региона имената на продуктите отдавна се изписват не само на български, но и на гръцки.

Гърците не се ограничават само до България. Те търсят евтини стоки в Турция, Албания, Македония, където цените също са доста по ниски, отбелязва още BBC.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ