Депутатите свалят предупредителните табели за камери на пътя

Депутатите свалят предупредителните табели за камери на пътя

Депутатите свалят предупредителните табели за камери на пътя

Няма да има обозначителни табели преди мобилните камери на КАТ - тази промяна в закона ще бъде гледана от депутатите в транспортната парламентарна комисия, каза за Дарик шефът на „Пътна полиция" комисар Бойко Рановски. По думите му "има настроения" за отпадане на това изискване.

Според Рановски изискването затруднява работата на полицаите и пречи на контрола по безопасността на пътя. Задължението за знаци преди мобилните камери беше наложено след решение на Върховния административен съд, който блокира мобилното заснемане за около една година.

Според шефа на „Пътна полиция" специалните знаци, които катаджиите поставят на определено разстояние от мобилната камера, намаляват ефективността на този вид пътен контрол:

"Водачите, които така или иначе спазват правилата - тях не ги засягаме и санкционираме. Все пак ние сме контролен орган и това са ни задължения, вменени със закон, и ние ги изпълняваме. Ако тези задължения в момента с всички тези изисквания - за обозначаване на местата, за поставяне на знаци, за обявяване в интернет и качване по сайтове, затрудняват работата, би трябвало да се помисли и да се променят тези изисквания".

Според статистиката на „Пътна полиция" нарушенията, които стационарните камери регистрират, също са сравнително малко, тъй като местата на видеоконтрол са публично известни. По думите на Рановски идеята да отпадне задължението за табели пред мобилните камери на КАТ ще бъде обсъдена след празниците.

В момента полицията разполага със 148 мобилни камери за контрол на скоростта. Около 1/3 от устройствата обаче са повредени и чакат ремонт. По думите на Рановски  е започнала процедура за купуването на преносими камери, които могат да бъдат поставяни незабелязано на определено място от пътя, без там да има патрулен автомобил. Така по-ефективно ще бъдат заснемани превишаващите ограниченията за скорост автомобили.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ