Реакции и аргументи „за” и „против” избора на Пеевски (обзор)

Реакции и аргументи „за” и „против” избора на Пеевски (обзор)

Реакции и аргументи „за” и „против” избора на Пеевски (обзор)

Изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС породи бурни реакции и нарастващо напрежение в обществено-политическия живот на страната. Както вече ви информирахме, Фейсбук група организира протести в късния следобед днес в различни градове на страната. Премиерът и лидерите на партиите, които подкрепят правителството защитиха кандидатурата. Разнобой около нея обаче има в самата партия мандатоносител на този кабинет - БСП, както става ясно от някои публично изразени позиции, с които ще се запознаете по-долу. Част от политическите партии също излязоха с остри протестни декларации, а някои от тях дори призоваха симпатизантите си да се включат активно в организираните протести.

Пламен Орешарски, министър-председател: Той е специалистът, който може да ръководи агенцията

Считам, че Пеевски е специалистът, който може да ръководи агенцията. Той има достатъчно опит да се справи с работата в агенцията. Избирахме кандидатурата за председател на ДАНС между няколко. Изборът е консултиран с политическите сили, които подкрепят парламента. Без тяхната подкрепа, не мога да измисля каквато и да е друга кандидатура, която да мине. Обсъдена е с ръководството на парламентарните групи и мисля, че е удачна.

Кандидатурата надделя с това, че специалистът не е вътре в системата, а търсехме умишлено външен специалист, за да може да се преструктурират някои активности. Първите задачи на Пеевски са разписани в програмните приоритети - възстановяване на държавността, в това число и пресичане на контрабандни канали.

В последните няколко седмици чухме много изказвания, които не бяха докрай премерени и от двете страни. Надявам се, с течение на времето да се успокои парламентарната обстановка и нещата да тръгнат по-гладко.

Сергей Станишев, лидер на БСП: Убеден съм, че има волята да се противопостави на всякакви икономически интереси

За мен е абсолютно ясно, и съм убеден, че Делян Пеевски има волята, решимостта да работи за държавата и за хората, да се противопостави на всякакви икономически интереси, източване на държавата, корупция, независимо към коя политическа сила принадлежат. Призовавам да съдите по действията. Убеден съм, че г-н Орешарски е преценил точно коя личност, с кои качества може да възстановява държавност, върховенство на закона. Мотивите на министър-председателя, те са изключително сериозни, с разбиране на цялата сложност за ситуацията в държавата. Видяхте реакцията на ГЕРБ. В продължение на 4 години държавата беше превзета насилствено от една политическа клика – върхушката на ГЕРБ. Не поставям знак на равенство на тези хора и хората, които политически симпатизират на ГЕРБ. В момента правителството на България има много тежки задачи, страната е в много трудно положение, хората мизерстват, икономиката не работи. Цялата държавна структура продължава да бъде в ръцете на една политическа групировка.

  Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ: Това е краят на столетницата

„Толкова съм сащисан, че още не мога да повярвам. БСП вече не съществува като партия. Честитя на г-н Пеевски новия пост. На БСП им честитя края на тази партия. Тя днес приключи. Днес България има една партия, която управлява, това е ДПС. БСП не съществува като партия вече.

 Лютви Местан, лидер на ДПС: Нека да съдим само по делата

 Аргументите за избор на Делян Пеевски бяха представени от органа, който има право да предложи председателя на ДАНС – собствено, министър-председателя Пламен Орешарски. Делян Пеевски трябва да направи едно-единствено нещо – да прилага стриктно закона за Държавната агенция за национална сигурност, да се ръководи единствено от клетвата, която положи пред Народното събрание, как ще изпълнява службата си – обективно, безпристрастно, спазвайки принципът независимост и обективност.

Тези думи не са вкарани там случайно, защото оттук нататък, той би трябвало да стои далеч от всякакви политически пристрастия, и да спазва стриктно закона без реваншизъм, прилагайки единствено правомощията, които са му дадени по закона за Държавната агенция за национална сигурност.”

„Оттук нататък, той ще бъде съден по делата си. Предлагам всички да съдим и председателя и ДАНС като орган, единствено по делата им.

 Джонатан Алън, посланик на Великобритания: Избор без дебат – Защо?

 "Избирането за ръководител на Държавната агенция за национална сигурност се случи бързо без изслушвания, дебат или възможност да се разбере повече за кандидата. Защо? Така отговори британският посланик в България Джонатан Алън на въпрос, зададен му в Twitter за днешния изненадващ избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Той участва в онлайн разговор днес Twitter и Facebook, в който всеки можеше да се включи с въпроси.

 "Председателят на ДАНС е изключително чувствителна позиция за България и международните партньори. Тази позиция изисква човек с най-висока степен на почтеност, доверие и честност, заяви в профила си в Twitter Алън.

 Георги Кадиев, депутат от Коалиция за България: Не подкрепих кандидатурата

 Със съобщение във Фейсбук, позиция, говореща за разнобой в Левицата по днешния казус изрази и депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев. Публикуваме едно към едно поста, който е качил в провила си в социалната мрежа”

„Искам съвсем ясно да заявя, че не съм подкрепил кандидатурата на Дилян Пеевски за председател на ДАНС. На заседание на парламентарна група гласувах против. В зала не гласувах. Дадох много от себе си, за да не е ГЕРБ на власт. Нямам некакъв проблем да напусна парламента утре, но не мисля, че това би подобрило нещо. Влязох в парламента, за да изкореним ГЕРБ, но и за да възстановим професионализъм и морал. Днешното решение прекрачва границата на компромиса, който бих могъл да приема, и го заявих и на групата. Негласуването ми е моята форма на несъгласие. Може би правилна, може би не. Не ме съдете. Надявам се в България да се случват добри неща.”

  Янаки Стоилов, депутат от БСП: Не гласувах „за”

 „Не искаме да бъдем лице на част от икономическите интереси, които движеха последното правителство. Точно в този случай, не знам дали аз имам правото да говоря от името на парламентарната група на Коалиция за България. Не съм гласувал за това решение”, заяви от парламентарната трибуна Стоилов.

"Това беше решение, което групата трябваше да вземе в последния момент. Моите колеги са дали кредит на доверие на човек, който тепърва трябва да доказва дали е в състояние да действа достатъчно последователно от името на държавата", коментира той. След което се обърна към депутатите от ГЕРБ с думите:

"Този човек дълго време действаше в услуга не само на своята собствена партия, а и на самите вас, защото много от медиите, от корпоративните структури бяха част от управлението на ГЕРБ".

 Иван Кръстев, политолог: Това решение има смисъл само ако правителството е решило да напуснем ЕС

 "Решението Делян Пеевски да бъде избран за председател на ДАНС, има смисъл само, ако правителството е решило, че иска България да напусне Европейския съюз. Ако не е това случаят, парламентът е длъжен да прегласува това решение." Това заяви в специален коментар за „Дневник” политологът Иван Кръстев

 

„България на гражданите”: Абсолютно неприемливо, превръщаме се в място, където Европа никога не започва

 Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е абсолютно неприемлив. Това заяви в декларация партията на Меглена Кунева „Движение България на гражданите по повод избора на депутата от ДПС за шеф на агенцията. „България се превръща в място, където Европа никога не започва. Правителството на Пламен Орешарски не само не преодолява грешките на предишното управление, каквато беше грозната коалиция "Марковска" между ГЕРБ, БСП и ДПС, но, напротив - то слиза до ново дъно. С действията си Орешарски и парламентарното мнозинство показват, че изборите в България са били, за да се овладеят службите. Изборът на подобна позиция изисква ясни критерии, няколко кандидати, изслушване на тези кандидати, максимална публичност”, се казва още в становището на ДБГ.

 „Синьо единство”: Случилото се днес е показно унижение на институциите

 „Изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е показно унижение на институциите в България. Този избор на мнозинството БСП-ДПС в Народното събрание превръща държавата и българските граждани в заложници на безпрецедентна война между политически групировки и олигархични кръгове.” Това се казва в позиция на Националното ръководство на "Синьо единство" по повод новия пост на Пеевски. Случилото се днес заплашва службите да бъдат използвани за прокарване на икономически интереси, разчистване на лични сметки и контрол върху живота на гражданите. Изборът на Пеевски е доказателство за ярката безпомощност на премиера Пламен Орешарски да изгради около себе си екип от уважавани експерти. Министър-председателят е сведен до подизпълнител на политически поръчки от централите на БСП и ДПС и трябва незабавно да подаде оставка заедно с целия си "експертен" кабинет. Призоваваме президентът да гарантира националната сигурност на страната и да съхрани авторитета на българските институции, като заеме ясна позиция в рамките на Консултативния съвет за национална сигурност.”

 

ДСБ: Призоваваме всички наши симпатизанти да се включат активно в протеста днес

 „Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е арогантен знак за овладяването на България от мафията. Днес управляващите успешно завършиха дългогодишните опити на сенчестата власт да подчини държавните институции.”, се казва и в позиция на Демократи за силна България, изпратена до медиите. Целта на всяка демократична държава е да пази своите граждани и техните права и свободи от домогванията на нелегитимни интереси. Точно на тях ни предадоха днес управляващите. През тяхната воля и гласовете им в парламента, криминалните интереси днес официално овладяха държавните институции. Днес е време да разберем, че не се делим на либерали и консерватори, на леви и десни, на управляващи и опозиция. Делим се само на граждани и мафия. Призоваваме всички наши симпатизанти да се включат активно в протеста днес в 18.30 часа пред сградата на МС в София. Нека всички заедно се противопоставим на домогванията на мафията да превземе държавата ни. Надяваме се, че всички политически и неполитически организации, които претендират да представляват гражданите, осъзнават отговорността си пред това решение на НС, защото този парламент не може да представлява гражданите", посочват от партията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ