Жълт код в 11 области, затвориха за почистване магистралите „Хемус” и „Люлин”

Жълт код в 11 области, затвориха за почистване магистралите „Хемус” и „Люлин”

Жълт код в 11 области, затвориха за почистване магистралите „Хемус” и „Люлин”

Жълт код е обявен за 11 области в страната. В Смолянска област се очаква силен снеговалеж и поледица. В областите Кърджалийска, Ямболска, Хасковска, Сливенска, Бургаска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Варненска и Добричка има опасност от силен вятър от северозапад - север, снеговалеж и поледица, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Обилният снеговалеж, който падна тази сутрин затрудни движението по автомагистралите „Хемус” и „Люлин”, което наложи временното им затваряне, за тежкотоварни автомобили, за да може да бъде почистена пътната настилка. Пътните платна на магистралата в посока София - Варна са почистени, съобщиха от МВР. На всеки пет минути ще бъдат пропускани по-няколко товарни автомобила, за да не се натоварва движението. Остава забраната за движение на товарните автомобили в посока Варна - София, където има снегонавявания и частично заледяване на пътното платно.

В София снежната покривка е над 6 см. От столична община съобщиха, че се извършва трета обработка на пътните платна със смеси против заледяване и избутване на снежна маса, по които са движи масовият градски транспорт. Поради продължаващия обилен снеговалеж и навявания усилията на екипите са насочени приоритетно към почистване на улиците, по които се движи градският транспорт. Машините ще продължат своята работа и във времето със засилен трафик след 09.00 ч., за което общината моли гражданите за разбиране. Водачите да излизат на пътя само с изправни и оборудвани за зимни условия автомобили, както и да шофират със съобразена с пътните условия скорост.

Временни ограничения:

  • Всички превозни средства да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през проходите Петрохан, Рожен, Пампорово и Превала.
  • Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета по пътя Велинград - Юндола - Аврамово, Велинград - Сърница, Ракитово - Цигов чарк - Превала, Белово - Юндола, Батак - Доспат, Доспат - Сърница, Девин - Михалково и Борино - границата с Гоце Делчев.
  • Всички автомобили трябва да са с вериги по път Батак - Доспат. При снеговалеж движението на товарни автомобили, задължително, се осъществявя с вериги по пътя Костенец - Дупница и Боровец - Самоков - София.

Забранено е преминаването на автомобили:

  • с обща маса над 10 тона през прохода Шипка, Петрохан, по пътя Черница - Сунгурларе - Чубра, Димово - Костичовци - Дреновец - Брусарци, -Монтана, Костенец - Самоков и София - Самоков между км 39 и 86 км.
  • с обща маса над 12 тона по пътя Рупци - Червен бряг. Обходът е през Луковит - път ІІІ 306 - Червен бряг и обратно.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ