Министър Цветанов: Вече е известен ДНК-профила на терориста

Министър Цветанов: Вече е известен ДНК-профила на терориста

Министър Цветанов: Вече е известен ДНК-профила на терориста

 Изведен е ДНК-профила на терориста по проби, взети от останките му. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов на поредния за деня брифинг пред журналисти в Бургас. Заедно с пръстовите отпечатъци, ДНК-профилът е качен в международната база данни за установяване на самоличността му, добави той.

Имаме и няколко версии за страни, в които атентаторът самоубиец е пребивавал преди да дойде у нас, но конкретни имена няма да се цитират и съобщават, докато не получим ясни и категорични доказателства, заяви още вътрешният министър.

По данни от разследването досега може също така да се каже, че най-вероятно взривът не е бил поставен в автобуса. От направените огледи по-скоро смятаме, че бомбата е била задействана, както е била в раницата на гърба на терориста, а не след поставяне на раницата в багажното отделение, добави той.  Силата на ударната вълна е била насочена към асфалта и след това е рикоширала в багажното отделение, обясни той.

Все още не са установени вида и количеството взривно вещество. Събрани са всички възможни веществени доказателства и след анализ, който ще продължи и през нощта, ще станат ясни и тези неща, както и дали експлозивът е бил изготвен в България или е внесен отвън, каза още министър Цветанов. Той не изключи възможността, атентаторът да е имал съучастник на наша територия.

Броят на загиналите остава седем, един от които е камикадзето. Сред жертвите е и българският шофьор на взривения автобус. Останалите са израелски граждани. Самоличността на всички е установена, заяви Цветанов. Имената им обаче все още не са обявени.

По време на същия брифинг израелският посланик Шаул Камиса Раз благодари на българските власти от името на правителството в Тел Авив и от името на семействата на жертвите и ранените за реакцията и голямата помощ към туристите, станали обект на чудивощното нападение. Той категорично отрече появили се по-рано през деня информации, че при атентата е пострадала дъщеря му и заяви, че тя е жива и здрава

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ