Наградиха академик Антон Дончев за приноса му към българската книжовна култура

Наградиха академик Антон Дончев за приноса му към българската книжовна култура

Наградиха академик Антон Дончев за приноса му към българската книжовна култура

Новият носител на Националната награда „Христо Данов“ за принос към българската книжовна култура е академик Антон Дончев, съобщи Дарик.

Министърът на културата Петър Стоянович му връчи лично отличието на церемония в двора на къщата-музей „Христо Г. Данов“ в Пловдив.

"Всяка епоха се нуждае от своя Галилей, който да повтаря: „Хора, помнете, че душата ръководи тялото! Тялото се върти около душата, а книгата е светлината за човешката душа!". В двора на тази къща, нека си спомним за човека, чието име носи тази награда. Защото преди 150 години, той избира да стане книжовник, макар че изборът му не е бил лек, а времето е било много по-страшно от нашето. И ако нямаше хора като него, сега щяхме да честваме гръцки, турски и какви ли не още писатели. Това, от което се нуждаем в момента и, слава Богу, го имаме, са хора като него, които да ни служат за пример", каза в словото си при получаване на наградата писателят Антон Дончев.

И за да докаже, че материалното трябва да отстъпи пред духовното, писателят обяви, че дарява паричната сума от наградата си за библиотеката в манастира в Бачково. „Давам сумата на библиотеката в манастира, с надеждата, че тя ще се превърне в книги, които да дават светлина на хората", каза Дончев.

И въпреки, че върху тазгодишните номинации се беше надвесила сянка на съмнение, носителите на наградата в различните категории бяха посрещнати с одобрение от присъстващите.

Румен Леонидов връчи наградата „Хр. Г. Данов" в категория „Електронно издание и нови технологии", която тази година отиде при audioknigi.bg.

В категория „Библиотеки и библиотечно дело" приза взе Росица Петрова. Георги Ангелов грабна отличието в категория "Представяне на българска книга" с предаването "Денят започва с култура" по БНТ, а книжарница "Алтера" взе наградата за книгоразпространение.

Нева Мичева беше отличена за преводите на Хелман "Стихотворенията на Сидни Уест", а наградата за хуманитаристика отиде при Александър Кьосев за "Караниците около четенето".

В категория "Изкуство на книгата", награда получи Антон Стайков за "Кратка история на българския комикс", която му беше връчена от миналогодишния носител, илюстратора Ясен Гюзелев.

В "Издание за деца" бяха отличени Ана Бодакова, Дара Варадинова, Десислава Димитрова, Зорница Христова и художничката Алена Маркова за "Вкусна география" на издателство "Точица".

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ