Най-интересното във вестниците на 11 май, вторник

Най-интересното във вестниците на 11 май, вторник

Най-интересното във вестниците на 11 май, вторник

Уморен от напоителните си интервюта по празниците, премиерът Бойко Борисов малко се е кротнал. Из днешните вестници има само по една дописка за него. Борисов: Кафенетата пълни, значи няма криза в Русе, съобщава той от "Труд". Искаме 1 милиард евро от Европа да пълним дупки, научаваме от "24 часа". "Министрите Плевнелиев и Дончев (на регионалното развитие и по еврофондовете - бел. ред.) ме посъветваха да не занимавам гостите с това, но за нас това е животът", заяви още Бойко Борисов. Според него сумата от 1 млрд. евро, която иска правителството, е доста скромна в сравнение с отпуснатите 500 млрд. евро за подпомагане на еврозоната", разказва вестникът за изявата на премиера пред конференцията за Дунавската стратегия. От дописката в "Стандарт" разбираме, че планът на Борисов е доста сложен по собствените му думи: "И понеже в програмите на еврофондовете не са предвидени средства за ремонт на градската улична мрежа, ние ще преговаряме да ни завишат финансирането за строеж на магистрали с около един милиард евро, за да можем от републиканския бюджет да отделим същата сума за ремонт на улиците". Хитрец си ти, Андрешко, както се казва в българската класика!

Липсата на премиерски интервюта в днешната преса е компенсирана с министерски. В "24 часа" финансовият министър се отчита как е оздравил еврозоната Дянков: В Брюксел приехме четири спасителни “пояса”. В "Стандарт" министърът за еврофондовете признава това, от което бизнесът отдавна се оплаква Страх бави европарите/Петима проверяват по 5 пъти един договор, казва Томислав Дончев. В "Труд" Цветан Цветанов, вицепремиерът с по-висок рейтинг от самия премиер, е категоричен Пробойна между мен и Борисов? Забравете! Той нарича истерия нестихващите медийни коментари, че надминал по процент на народно доверие патрона си. Но някак му убягва, че най-лесният начин "истерията" да спре е той и Борисов да млъкнат. Но, виж, това те не го могат. Затова пак четем: "Цветанов и Борисов са тандем. Рейтингът трябва да се разглежда сумарно на двама ни". Колкото и да се мъчи Валерия Велева да изкопчи изревнувал ли е премиерът и не е ли погъделичкано самочувствието на вицепремиера, Цветанов мълчи като комунист на разпит. На места диалогът добива фейлетонен характер. Да не искате да кажете, че не сте суетен и това признание просто е минало покрай ушите ви?, пита Валерия. И получава отговор: "Всеки човек носи някаква суетност, не бих искал да кажа, че това ми е чуждо. Суетата не е лошо качество. Излизайки от вкъщи аз винаги искам да бъда изряден в облеклото, да бъда изгладен, с изчистени обувки, всичко в мен да е подобаващо на институционалното представителство, което имам като вицепремиер и министър".

Всъщност за прословутия цветанов рейтинг научаваме нещо интересно от статията на Илия Наумов в "Сега" Да не бъркаме парасоциологията със социологията. Там ученият разкрива малка подробност: "В интернет видях, че в това проучване респондентите са питани от какво са недоволни - това очевидно е била неговата тема. Според съществуващата практика анкетата е използвана и за проверка на актуалния рейтинг на политиците. И - емоционален шок, Цв.Цветанов изпреварил Б.Борисов!" По-нататък той обяснява разликата между науката социология и парасоциологията, която паразитира около нея: "По същността си тя е бизнес и основно се занимава с маркетинг, PR, поръчкови проучвания (главно демоскопски) за нуждите на среди, търсещи специфична информация, с манипулиране и формиране на общественото мнение. Така наречените социологически агенции всъщност са бизнес организации и основно се занимават с това, като често си позволяват и отклонения от професионалните изисквания и морал. [] Парасоциологическите дейности се извършват не по правилата на науката, а според изискванията на пазара. А често и профанизират нещата, като се ограничават например само с написани на коляно анкети или с телефонни интервюта, които като правило са непредставителни. Извлечените от тях елементарни и сами по себе си нищо незначещи статистики се разпространяват чрез медиите като информация от "социологически изследвания". Което не само не е такава информация, но и натрапва на неизкушената аудитория фалшиви представи и формира неадекватни нагласи у хората. И така освен като високодоходен занаят парасоциологията става фактор, който влияе вредно върху общественото съзнание и социалното поведение на отделните личности и на цели обществени групи. Така накратко стоят нещата. Социологията, както и психологията са скрити някъде в академичните сенки и по книжните рафтове, а парасоциологията и парапсихологията лъщят и крещят от всички видове обществени билбордове и поддържат висок емоционалния тонус на публиката. Днес с понижения рейтинг на премиера и с кандидатурата за президент на вътрешния министър, утре с нещо друго от същия сорт. Важното е шоуто да продължава."

Казано по-просто, приликата между рейтинга на политиците в демоскопските проучвания и народното доверие в живия живот е като между парашута и шута.

"МениджърНюз" ви желае приятно приземяване! 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ