България

Политика

|

Общество

|

Последно сбогом с Валери Петров

Последно сбогом с Валери Петров

Последно сбогом с Валери Петров

Днес от 11 часа във фоайето на Народния театър "Иван Вазов" в столицата близки, приятели и почитатели на големия Валери Петров ще могат да се сбогуват за последно с него. Тогава започва поклонението пред тленните останки на обичания поет.

Валери Петров ни напусна в сряда на 94-годишна възраст.

Валери Петров беше човек на надеждата и автор на прекрасни стихове. Казваше, че най-голямо удоволствие му е доставяло да седи в театъра и да слуша как децата се смеят или са в захлас от думите, които изрича актьорът и на които той е автор. Валери Петров ни остави и още нещо уникално - един пълен съвременен превод на творчеството на Шекспир.

Валери Петров всъщност е псевдоним на Валери Нисим Меворах, писал поезия, книги за деца, сценарии за филми, пиеси. Превеждал е от английски, руски и италиански. Ще го запомним като непоправим оптимист.

Той е лекар по образование, дипломиран през 1944 г. Работил е в радио "София", но писането е неговата страст. Още на 15 Валери Петров издава първата си самостоятелна книжка - поемата "Птици към север". През 2010 г. прибави към колекцията си от награди и отличието от Българското национално радио "Сирак Скитник" за цялостно творчество. Това беше в годината, в която навърши 90.

Поклон пред светлата му памет!

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ