С какво ще запомним 2011 (обзор на годината) 10

С какво ще запомним 2011 (обзор на годината) 10

С какво ще запомним 2011 (обзор на годината) 10

Кои са най-важните събития в обществено-политическия, икономическия и социалния живот на България, белязали отминаващата година? Нека си припомним по-значимите от тях през:

Октомври

Избори 2011

На 23 октомври се състояха президентски и общински избори. Кандидатите на управляващата партия ГЕРБ за президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова спечелиха изборите на втори тур срещу кандидатите на БСП Ивайло Калфин и Стефан Данаилов. На общинските избори ГЕРБ също постигна убедителна победа. Партията спечели кметските места в 14 областни града, включително в столицата, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, докато опозицията – лява и дясна – заедно има 13 кмета в областните центрове. Голяма част от хората не успяха да гласуват на първия тур на изборите, които продължиха с над два часа от законно-позволеното време. Това накара опозицията да подаде иск в  Конституционния съд за касиране на изборите. Искът беше отхвърлен.

Износът с ръст от 18% 

Общият износ (ЕС и трети страни) през октомври възлезе на 3,4 млрд. лв., което бе с 18,3% повече спрямо същия месец на предходната година. През десетия месец на годината общият внос се увеличи с 22,9% на годишна база да 4,2 млрд. лв. Общото външнотърговско салдо бе отрицателно и възлезе на 848,9 млн. лв.

Избраха финалистите в „Мениджър на годината 2011”

В началото на октомври международната консултантската компания „Делойд България” отся 11 финалисти за финала „Мениджър 2011”.

 

 

Инфлацията през октомври нарасна с 0,3%

Месечната инфлация през октомври бе 0,3%. Инфлацията от началото на годината (ноември 2011 г. спрямо декември 2010 г.) бе 2,7%, а годишната инфлация за ноември 2011 г. спрямо ноември 2010 г., беше 3,1%.

Забраниха казината в кварталите

Игралните зали и казината вече не трябва да бъдат в непосредствена близост до училища и социални домове за деца. Това предвиди нов закон за хазарта, одобрен от правителството през октомври. Законът въведе изисквания към игралните зали за по-голям брой машини и маси за игра, като целта е те да бъдат окрупнени и изкарани извън жилищните квартали.

Бизнес климатът се влоши 

През октомври бизнес климатът у нас се влоши с 0,7 пункта в сравнение със септември. Показателят за бизнес климат в промишлеността падна с 1,8 пункта, в търговията на дребно остана без промяна, в услугите бе отчетено намаление от 0,7 пункта, а в строителството остана без промяна.

Българите сред най-недоволните от заплащане и здравеопазване в ЕС

Страната ни се нареди на едни от първите места в ЕС по степен на неодобрение сред населението по отношение на доходите и състоянието на здравеопазването. Това показаха данни на „Евробарометър”, публикувани през октомври. Най-недоволни от парите, с които разполагат, бяха унгарците (-2,5), следвани от българите (-2,3), румънците и гърците (-2,1).

Търговията на дребно със значителен спад 

През октомври оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” по съпоставими цени намаля с 0,8% в сравнение с предходния месец. На годишна база спадът бе доста по-значителен – 5,2%.

България - на 59. място по условия за правене на бизнес

България зае 59. място в оповестения през октомври рейтинг на Световната банка с най-добрите страни за правене на бизнес - „Doing Business-2012". В него попаднаха 183 страни, а начело бе Сингапур.

 

Ръст на промишленото производство 

През октомври 2011 г. индексът на промишленото производство нарасна с 0,4% в сравнение със септември. На годишна база бе отчетен ръст от 2,4%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ