България

Политика

|

Общество

|

Топъл и сух октомври обещават синоптиците

Топъл и сух октомври обещават синоптиците

С няколко градуса по-високи от нормалното ще са средните температури през първия истински есенен месец тази година, гласят дългосрочните прогнози на повечето метеорологични служби у нас.

Нормалната средноденонощна температура за октомври е 11-16 градуса. Прогнозите за предстоящия месец обаче са за 13-17 градуса средноденонощно в равнините, 9-13 градуса по високите полета и 5-9 градуса по планините.

Предвижданията са най-ниските температури, предимно в сутрешните часове да са в границите между 1 и 6˚, а най-високите дневни между 24 и 29˚.

През първата половина на месеца

Времето през първите десет дни ще се задържи сухо и слънчево с минимални температури най-често между 6 и 11˚и максимални – между 22 и 27˚.

 С високи температури и сухо време ще започне и второто десетдневие. Около 13-и има по-висока вероятност за превалявания и леко захлаждане.

През втората половина на месеца

 Едва в последните десет дни есента ще напомни за себе си. Тогава се очакват и първите слани, а около 23 октомври и по-интензивни валежи от дъжд.

Прогнозата за валежите е за не повече от 60-70 литра на квадратен метър, като за равнините се очакват 40-50 л, за южните части на страната където октомври по правило е по-дъждовен - 50-60 литра, а в планинските райони - до 100 литра на квадратен метър.

През втората половина на месец октомври ще започнат да духат и северни ветрове, което ще доведе до понижаване на температурите до към 12-18°С.

Този уикенд

Топло и слънчево ще се задържи не само през двата почивни дни, а и до средата на следващата седмица.

Температурите на въздуха от днес до понеделник ще са в границите от 23 до 25 градуса, а от вторник до 26-28 градуса. Сутрин ще бъде по-хладно, с минимални температури от 8 до 13 градуса.

 В планините през следващите дни ще бъде слънчево и топло за сезона. В събота на места са възможни временни увеличения на облачността, възможно е и да превали. Над 1200 метра надморска височина от днес до понеделник температурите ще бъдат около 15 градуса, а от вторник - до 16-18 градуса.

По морския бряг времето също ще бъде приятно, а водата все още става за морски бани с температури от 21-23 градуса.

 Народни предсказания за времето според климата през октомври

• Ако има киша през месеца, зимните посеви стават много добри.

• Южен вятър през октомври докарва сняг.

• Ако паднат първо листата от по-горните клонове на тополите, зимата ще бъде тежка, а ако паднат по-напред от долните клонове, ще е добра.

• Ако грее слънце на Петковден, зимата ще е люта, сняг ако вали - мека

• Ако листата на дърветата не окапят до Петковден, зимата ще е лоша.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ