Тракийското злато под звездите на Кремъл

Тракийското злато под звездите на Кремъл

Тракийското злато под звездите на Кремъл

Уникална изложба "Тракийското злато от България – легендите оживяват" гостува в Държавния исторически музей на Русия. Министърът на културата Петър Стоянович ще открие събитието на 30 септември от 17:00 ч. По предложение на културолога Елка Пенкова, съавтор на концепцията за експозицията, през двата месеца на нейното представяне екрани ще показват филма на режисьора Стилиян Иванов "Истината за Орфей". Освен това, тракийското злато ще бъде заобиколено от огромни постери с кадри от филма.

На 1. октомври в сградата на музея ще се състои и премиерата на друг филм на режисьора Стилиян Иванов - "Траките". Продуцентите от Додофилм са предоставили напълно безплатно двете заглавия, за да подпомагнат популяризирането на тракийската култура и орфизма.

Само преди броени дни Стилиян Иванов се завърна от снимки на п-ов Крим, където по покана на руснаци и украинци проведе поредния си майсторски клас по документалистика и интернет журналистика със студенти от филиала на Московския университет. Там той представи премиерно филма си за Болшой театър.

Българинът бе награден от съюза на руските журналисти за „високи професионални достижения".

Филмите „Истината за Орфей" и „Траките" са част от документалната поредица „Пътят на човешката цивилизация". В тях чрез археологически обекти, музейни експонати, богата картография, анимационни сцени, възстановки с актьори и интервюта, снимани в Индия, Турция, Египет, Гърция, България, Италия, Германия и Швейцария, се разказва за еволюцията на човешкия дух и вяра от древността до наши дни. Всеки филм преплита утвърдени научни теории с философия и приказни истории, а на места дори с мистика. Консултанти на филмите са специалисти от областта на историята, културологията, археологията, теологията, физиката, философията, психологията и др.

"Траките" е първото атрактивно и задълбочено филмово изследване на научната теза, че в основата на европейската цивилизация стои тракийската култура. Филмът разказва за обичаите и вярата на народа, населявал Балканите от трето хилядолетие пр.н.е. до началото на новата ера. В него можете да видите не само „визитната картичка" на траките – златото, но и много скрити до този момент артефакти. Лентата е изключително ценна и с интервютата с най-известните траколози в света.

"Орфей" е разказ за литературния, художествен и исторически образ на тракиеца Орфей. Филмът прави паралел между всички религиозни, философски и научни теории за безсмъртието на човешката душа. Прави паралел и между Орфей и Христос. Филмът дава отговор на въпросите: Кой е Орфей? Къде е живял? И кога? От кого се е учил? И защо е бил убит?

Орфей е най-известният поет, музикант и певец на древността, разказва филмът. Нещо повече. С музиката си той лекувал хората и животните, омайвал дърветата и скалите. Живял е преди повече от 3 000 години в земите на Тракия. Поради факта, че тракийците не записвали своята история, и днес българи, гърци и турци си оспорват правото да бъдат наречени "сънародници" на великия певец, така както други народи спорят за честта да се именуват "роднини" на велики учени, писатели и артисти.

"Но не мислете, че Орфей е просто гениален музикант. Той е много повече - Учител по безсмъртие. Разкривал на тракийците и елините тайната дотогава истина, че "Душата е божествена и безсмъртна и идва на този свят, за да се усъвършенства." Да, Орфей бил реформатор. И говорел за неща, за които векове по-късно ще говори Христос пред юдеи и римляни, а чрез учениците си - и пред целия свят", казват авторите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ