Украинските яйца са безопасни, гарантира агенцията по храните

Украинските яйца са безопасни, гарантира агенцията по храните

Украинските яйца са безопасни, гарантира агенцията по храните

Агенцията за безопасност на храните обяви резултатите от взетите проби на яйцата от Украйна, внесени у нас през периода 9 - 19 март 2023 година. Те се изследват за радиоактивност и тежки метали.

Това, което показва анализът от проверката на БАБХ е, че яйцата отговарят на всички условия и са годни за консумация. От агенцията съобщиха още, че когато постъпват в страната, яйцата отиват в два от одобрените склада и след това се разпространяват в търговската мрежа, съобщи БНТ.

"Пробите са изследвани в акредитирана лаборатория и съответно показаха, че всички резултати са отрицателни. Изследвани са яйцата за радиоактивност, за тежки метали, за антибиотици, за сулфонамиди и всички тези резултати са отрицателни, което означава, че яйцата са безопасни. Това показват лабораторните анализи", обясни д-р Татяна Николова от БАБХ. Един от най-големите вносители на яйца от Украйна заяви, че те се подлагат на контрол и отговарят на всички условия.

"В България твърдението, че влизат яйца без печат и без проследяване е пълен абсурд. Тези яйца минават и един път през ветеринарната служба в Украйна, ветеринарна служба в Румъния, ветеринарна служба в България, митници в България, т. е. това нещо не може да се случи", каза Андрей Цой, вносител на яйца от Украйна, цитиран от БНТ. Основният проблем на нашите производители и собственици на птицевъдни ферми е, че яйцата, които идват от трети страни и се внасят у нас, са на прекалено ниски цени и това се отразява на цената на българските яйца, съобщи БНТ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ