ДАНС: Проверката на Nexo започна след сигнал от българска финансова институция за пране на пари

ДАНС:  Проверката на Nexo започна след сигнал от българска финансова институция за пране на пари

ДАНС: Проверката на Nexo започна след сигнал от българска финансова институция за пране на пари

Българска финансова институция е подала в ДАНС сигнал срещу компанията Nexo през юли 2022 г. Това обясни днес председателят на Държавната агенция „Национална сигурност” Пламен Тончев пред депутатите от  временната комисия, която проверява казуса.

Пламен Тончев уточни, че през юли 2022 г. в ДАНС по реда на закона за мерките срещу изпирането на пари постъпва информация за осъществени съмнителни финансови операции с участието на български граждани, дружества, свързани с международната компания Nexo. Попитан от депутати, той уточни, че става въпрос за българска финансова институция.

Осъществена е поредица от мероприятия за изясняване произхода на средствата, станали предмет на съмнителни финансови операции, както и ролята на физическите и юридическите лица, участващи в тях, посочи председателят на ДАНС. Установено е, че групата дружества на Nexo развиват дейност в различни държави и юрисдикции, в т.ч. и в такива с преференциално данъчно законодателство - офшорни зони. Дейността им се изразява най-общо в предоставяне на различни финансови услуги, свързани с валути и криптоактиви, поясни Тончев, цитиран от БТА. И добави, че групата на Nexo използва своя криптовалута, която се предлага за продажба като ограничени ценни книжа.

След систематизиран анализ и обобщаване на информацията от извършената проверка е сезирана българската прокуратура през септември миналата година  по компетентност, като е образувана прокурорска проверка на Софийска градска прокуратура и впоследствие - досъдебно производство, възложено на Националната следствена служба (НСлС).

С постановление на наблюдаващия прокурор е възложено изпълнението на отделни мероприятия по досъдебното производство, като по реда на закона за мерките срещу изпирането на пари е придобита банкова информация, имаща отношение към лицата и фирмите, осъществили съмнителни финансови операции.

От анализа на движението по банковите сметки са установени генерирани дебитни и кредитни обороти в особено големи размери и преводи в междубанкови сметки на български дружества и дружества от групата на Nexo, подчерта председателят на ДАНС. По думите му голяма част от получените финансови средства по тези сметки впоследствие са пренареждани към друга фирма, свързана с физическо лице от управлението на Nexo, след което пък са закупени множество имоти, вкл. в полза на трети лица, на значителна стойност. Установени са такива имоти, които са бизнес сгради в София и в туристически дестинации в България. Извършени са множество проверки, в т.ч. са открити публични източници, въз основата на които са идентифицирани реалните собственици, дейността и капитала на дружествата от групата на Nexo в Швейцария, САЩ, Обединеното кралство, Естония и др.

В резултат на координация и обмен на информация с чужди партньорски служби са придобити данни, потвърждаващи информацията в публичното пространство, за осъществени на чужда територия закононарушения на дружество от групата Nexo, каза още Пламен Тончев. От наблюдаващия разследването прокурор е взето решение за провеждане на процесуално-следствeни действия, изразяващи се в претърсване и изземване и утвърден план за съвместни действия между ДАНС, НСлС и МВР. Те са осъществени на 12 януари т.г. под ръководството и надзора на СГП на адреси, свързани с установени в хода на разследването юридически и физически лица, в т.ч. офиси и помещения, припомни председателят на ДАНС. В процеса на реализацията се наложило изземване и претърсване на още два адреса в столицата. От прокуратурата са повдигнати обвинение на четири лица, на две от тях е определена мярка за неотклонение "парична гаранция", а другите две са обявени за издирване, тъй като не са открити на адресите си по местоживеене.

Към момента продължава изпълнението на възложените на ДАНС от прокуратурата мероприятия по досъдебното производство, заяви още шефът  на ДАНС.     

В началото на заседанието председателят на комисията Даниел Митов от ГЕРБ-СДС уведоми, че има писмо от държавното обвинение, в което се казва, че не може да бъде подсигурено участие в днешното заседание на главния прокурор Иван Гешев, конкретна информация ще бъде предоставена в писмена форма, съгласно българското законодателство. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ