"Величие" под радарите

Величие под радарите

"Величие" под радарите

Интересува ни „реалполитиката“, не сме аналог на „Възраждане“, подкрепа за „определени тематични неща“ – са само част от разказа, с който новият играч на политическата сцена у нас „Величие“ започва да обяснява що за явление е след като влезе с щурм в състава на следващия парламент.

Официално, новата формация даде знак за съществуването си по време на изборите за местна власт през октомври – ноември, с формален лидер Албена Пекова. Реално обаче нейн водач е създателят на атракциона "Исторически парк" край варненското село Неофит Рилски - Ивелин Михайлов.

На местния вот миналата година „Величие“ регистрира първия си пробив като спечели 40.51% от гласовете в община Ветрино, в която попада и с. Неофит Рилски, с което получи и 6 от 13-те места в местния общински съвет. Няколко месеца по-късно тя вече е национална партия с регистрирани листи във всички избирателни райони. Но не това е странното в „изгряването“ на „Величие“ – в крайна сметка, по този показател тя е просто една от малките, периферни партии.

Въпросът, на който тепърва ще се търсят някакви все пак прилични и логични обяснения е как успя да остане „под радарите“ на политическите наблюдатели, социолозите и предварителните сондажи за тези избори, установеният към момента политически естаблишмънт и неговите пророци. До степен, че никой дори да не допусне „разбъркването на картите“ за новото Народно събрание.

Направихме най-впечатляващата кампания за изминалите 35 години е обяснението на полк.Николай Марков, лансиран наскоро от самия Ивелин Михайлов като лидер на ПП "Величие".

"Величие" е "единствената партия, която направи в 50 града срещи, всички зали бяха препълнени, публикувани онлайн срещи по 4 часа", казва още той в интервю за БНР. Което не обяснява силният вот от чужбина - при 87% обработка на протоколите партията изпреварва ГЕРБ.

"Понесохме много шамари. Нас не ни гледат с добро око. Цялата кампания, която се разви срещу нас, беше и от системните, и от опозиционните партии. Най-голямата атака получихме от "Възраждане". Ние не се борихме за техните гласове. Ние се обърнахме към негласуващите хора", твърди още Марков в отговор на вече появилите се определения за формацията като „новото Възраждане“.

Някои коментатори директно я определят като новата проруска партия най-вече заради публичните послания до момента на Марков, в които се обявява против членството на България в ЕС и НАТО, както и против военната помощ за Украйна – тези, които открито лансира и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

В първи изявления снощи обаче Ивелин Михайлов и Марков отрекоха, че са против ЕС и НАТО и обясняваха, че икономиката ни не позволява нито да напуснем силните западни блокове, нито да сме страна във война.

Запитан какво парламентарно поведение може да се очаква от новата формация, Николай Марков отбеляза, че биха давали подкрепа "за определени тематични неща", и отново, че но няма да бъдат аналог на "Възраждане".

Той също така обещава и "еталон на европейско политическо говорене за начало". "Тази провинциална агресия в българския парламент мислим да я приключим. В парламента ще катастрофират два свята. Там в момента се намира тази дълбока провинциална агресивна посредственост, която нас ни смущава да дефилира от трибуната на тези институции", казва още новият лидер на новата парламентарна партия. 

Сред целите на партията той посочи "работещи институции и работещи политици“, като допълни, че ще осветяват различни процеси, защото „беше уязвена държавността".

Преподавател в департамента по "Национална и международна сигурност" на Нов български университет към момента, полковник Марков е бивш служител на НСО, уволнен от службата още през 2007 година след скандал, в който замеси и президента Георги Първанов.

Официалните мотиви, посочени от НСО гласяха, че Марков е бил уволнен заради употреба на "думи унизителни за честта и достойнството" на тогавашния зам.-началник на НСО ген. Стоян Томчев. Самият Томчев пък каза, че Марков е отказал да покрие нормативите за физическа подготовка на служителите в НСО. На което Марков отвърна с твърдение, че бил каран да прави лицеви опори пред гардовете на братя Маргини.

Създателят на „Величие“ Ивелин Михайлов пък описва себе си като човек, постигнал сам възхода и богатството си. Когато разказва за себе си, споделя, че е бивш застрахователен брокер и организатор на платени обучения по финансова грамотност. Михайлов е известен и с доскоро близките си отношения с лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Сред по-известните имена в партийните листи са певецът, музикален педагог и композитор Етиен Леви, както и Виктория Василева – бившата дясна ръка на Слави Трифонов, която на практика движеше създаването на ИТН като партия, която дори успя да спечели парламентарни избори.

В партийната си платформа, като своя основна цел „Величие“ посочва "реформиране на политическата система и засилване авторитета на държавните институции на основата на реалното представителство на волята на народа, политическия плурализъм, разделението на властите, републиканското устройство на държавата, свободата на словото, на личността и на стопанската инициатива.“

Това, което остава също под радара на този етап е друга част от лицето на партията – организацията „Български юнак“, за която вече има масово спрягани твърдения, че е военизирана структура, разполагаща и с боен арсенал. Официално, „Български юнак“ се води спортен клуб. Който обаче провежда обучения като „Оцеляване в градска среда“, "превземане на сграда и оттегляне с прикриващ огън към укритие".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ