Tристранката обсъжда проектобюджетите на държавата, НЗОК и ДОО във вторник

Tристранката обсъжда проектобюджетите на държавата, НЗОК и ДОО във вторник

Tристранката обсъжда проектобюджетите на държавата, НЗОК и ДОО във вторник

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание във вторник, на което ще бъдат обсъдени проектобюджетите на държавата, на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване за 2024 година, съобщи БНР. Основните критики на синдикатите са свързани със заложената за догодина политика по доходите, и те настояват за промени.

По отношение на политиката по доходите в бюджета за 2024 г. е отразено увеличението на минималната работна заплата от 1 януари 2024 г. - от 780 лв. на 933 лв. Осигурени са в целогодишен размер за 2024 г. и следващите години средства в резултат от направени увеличения на разходите за персонал през 2023 г. на отделни бюджетни структури.

Предвидени са и 290 милиона лева за заплатите на педагогическия персонал. За възнаграждения на персонала в останалите бюджетни организации са предвидени общо 375 милиона лева, като намеренията са средствата да се разпределят по специална методика. Според синдикалните експерти това е недостатъчно, тъй като ще бъде под условие и не за всички служители.

Те настояват да се обърне специално внимание на възнагражденията в редица сектори, сред които културата, земеделието, висшето образование. От КНСБ вече поискаха номинален ръст на заплатите минимум с 15 процента, за да може след елиминиране на 5-те процента прогнозна инфлация, реалният им ръст да е поне 10 на сто. Намеренията на финансовото министерство са, след като бъде изпълнен поетият ангажимент проектобюджетът бъде преработен, следващата седмица да бъде дискутиран с бизнеса и синдикатите, да бъде приет от Министерския съвет, и да бъде внесен за разглеждане и в парламента.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ