Здравният министър: В цяла Европа има проблем с лекарствата. Ще има санкции за задържане по складовете

Здравният министър: В цяла Европа има проблем с лекарствата. Ще има санкции за задържане по складовете

Проблемът с недостига на лекарства е общоевропейски, има голям недостиг на медикаменти в 25 от 27-те държави в ЕС, съобщи здравният министър д-р Асен Меджидиев пред журналисти във Видин. По думите му, вносът на медикаменти, особено на произведените в страните от ЕС, е затруднен. Той предупреди, че сред готвените мерки от властите за овладяване на кризата е отнемане на лицензи за задържате на лекарства по складовете.

В момента текат проверки по аптеките и складовете, като е активизиран голям ресурс от проверяващи, разказа още здравният министър. Мобилизиран е целият отдел на Изпълнителната агенция по лекарствата, в проверките са се включили и Регионалните здравни инспекции, като те проверят дали аптеките са завели искания за доставки към търговците и дали търговците ги изпълняват. 

"Проверяваме наличността и активизирахме българските прозводители специално за антибиотиците. Проблемът е в европейски мащаб. По информация, която получихме тази сутрин, проблем с антиобиотиците има в 25 от 27-те европейски държави. Сезирали сме Европейската комисия и Европейската агеция по лекарствата (ЕМА) за липсата на медикаменти. Много от субстанциите, които се използват за тяхното производство, идват от Китай и от Индия. Не може да се говори само за реекспорт. За него трябва да имаме внос", уточни Меджидиев.

В здравното министерство е обсъждано дори да се наложи пълна забрана за износ на медикаменти от България, но такава забрана можело да се налага само при извънредна епидемиологична обстановка, добави Меджидиев.

Строги санкции ще налага здравното министерство към търговците, които задържат лекарства в складовете си. Като крайна мярка ще отнемаме лицензи на търговците, които задържат медикаменти, предупреди той. 

"Най-важен в момента е недостигът на антибиотици, антиперитици, антидиабетни и антихипертензива. С усилията, които полагаме, съм сигурен, че в България ще постигнем резултати. Всичко е мобилизирано в тази посока", каза още той.

Здравният министър е получил информация, че определени фирми ще подсигурят още в понеделник наличието на антибиотици. "За Пулмикорт и Вентолин успяхме да набавим количества, за януари ще идват по 20 хил. бройки. За инсулините ще се постараем, както и за останалите животоспасяващите лекарства ще се постараем да ги набавим", заяви Меджидиев. 

Той призова да не започва презапасяване с антибиотици. "Това е абсолютно абсурдно. Същото беше и по време на COVID кризата. Бъдете коректни, обръщайте се към лекарите. Когато нещо липсва - да бъде потърсено в друга аптека или да се използва заместител", апелира Меджидиев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ