"Кюриосити" откри признаци на живот на Марс

Кюриосити откри признаци на живот на Марс

"Кюриосити" откри признаци на живот на Марс

Марсоходът на НАСА Curiosity е открил следи от метан в атмосферата на Марс и органични молекули в проби от скалата  Къмбърленд, съобщава сайтът на НАСА. Това може да е следа от живот на планетата в миналото или сега.

Екипът учени, които управляват Curiosity, все още не може да посочи източника на газа на Марс. Той може да е биологичен, но може да има и небиологичен характер, макар че на Земята 95% от метана е създаден от микроорганизми. Необходими са още изследвания, за да се установи произходът на газа.

Молекулите, съдържащи въглерод, които са открити в прахообразната проба при пробиването на скалата, може да не са доказателство, че на Марс е имало или има микроорганизми. Те обаче подсказват, че има благоприятни условия за възникването на живот.

В момента марсоходът е в района на кратера Гейл на екватора на планетата. По-рано изследванията на Curiosity показаха, че на повърхността на Марс са съществували големи езера. Според учените атмосферата на Марс е можела  да поддържа температури над нулата.

Curiosity кацна на Марс на 6 август 2012 г. и достигна целта си – планината Еолид в центъра на кратера Гейл през септември тази годна.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ