Учени: Гответе се за катастрофално вулканично изригване!

Учени: Гответе се за катастрофално вулканично изригване!

Учени: Гответе се за катастрофално вулканично изригване!

Светът е неподготвен за мощно вулканично изригване, което би могло да отнеме живота на милиони хора и да разруши голяма част от модерното общество, предупреждава екип от водещи учени, пише MailOnline. В нов доклад, разглеждащ рисковете от природни бедствия, експерти от Европейската научна фондация правят заключение, че силни вулканични изригвания носят най-голям риск за оцеляването на човечеството. Те са изчислили, че до края на столетието съществува вероятност между 5 и 10 процента за изригване, което ще е достатъчно мощно, за да причини масово унищожение, тъй като ще промени климата и ще замърси сериозно атмосферата.

Такова изригване би било с мащаби като на това на стратовулкана Тамбора на остров Сумбава в Индонезия през 1815 година, което е причинило смъртта на около 100 хиляди души. Облакът от пепел, изхвърлен при експлозията, достигнал на над 43 километра в атмосферата, предизвиквайки температурни промени, които довели след това до глад и епидемии. Лятото след изригването на Тамбора е известно като “годината без лято”.

Учените предупреждават, че заради нарастващия брой на населението и увеличаващата се зависимост от глобалните пътувания, ефектът от подобно изригване би бил много по-тежък. Изследователите смятат, че човечеството трябва да се подготви за международна реакция при такива бедствия, посочва „Фокус”. Представеният на конференция на Европейския геоложски съюз във Виена доклад разглежда и други геоложски опасности като земетресения, суши, астероидни сблъсъци, наводнения, цунами, урагани, лавини и горски пожари. В документа се посочва, че екстремните земетресения и цунами са по-често явление през последните 2000 години. Много по-сериозен е обаче рискът от мощни вулканични изригвания, изтъква научният екип.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ