Пет атентата са предотвратени във Франция от януари досега

Пет атентата са предотвратени във Франция от януари досега

Пет атентата са предотвратени във Франция от януари досега

От атаките през януари досега във Франция са предотвратени пет атентата, заяви премиерът на страната Мануел Валс, след като вчера френската полиция обяви, че е заловила терорист, подготвял нападение срещу църква в Париж.

Валс подчерта, че никога досега Франция не е била изправяна през такъв тип тероризъм, съобщава "Франс прес". Той коментира, че е установена връзка на заловения атентатор със Сирия и документи в жилището му сочат, че му било наредено да избере църква за мишена на нападението. "Този тип хора не действат сами, видяхме го при атентатите през януари, има мрежи, има хора, които осигуряват логистиката”, каза Валс.

По думите му 1573 французи или пребиваващи в страната са подозирани за връзки с терористичните мрежи. За 442-ма е установено, че са в Сирия, 97 са мъртви. Платформата за сигнали, които гражданите могат да подават за случаи на радикални прояви, досега е регистрирала 2600 сигнала. 630 от тях са били проучени сериозно от специалните служби.

Валс припомни, че 7 французи са загинали при самоубийствени атентати в Сирия или Ирак.

От 2012 г. насам между 3000 и 5000 европейци са в двете страни, като броят им може да достигне до 10 000 до края на тази година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ