Гърция закрива университети, заради кризата

Гърция закрива университети, заради кризата

Гърция закрива университети, заради кризата

Четири регионални университета и десетки факултети ще бъдат закрити в рамките на план на образователното министерство в Гърция, съобщават гръцките медии. Правителството е решено да пристъпи към оптимизиране на академичната карта на страната, тъй като това се изисква от икономическата ситуация, както и от съответните академични условия, които изглеждат подходящи за подобна стъпка.

Първите реконструкции в образованието ще станат през 2013 г. Планът е с кодовото название "Атина" и предвижда да бъдат закрити на първо време най-малко четири регионални университета и над 150 факултета. Това ще са университетите за континентална Гърция, за (гръцка) Македония, като в същото време ще бъдат слети и факултети към университетите за Пелопонес, Егейско море, (гръцка) Тракия и Тесалия.

Министърът на образованието Константинос Арванитополус е избрал името "Атина" за плана като символ на мъдрост и предпазливост. Очаква се планът да доведе до оптимизиране на броя на факултетите в страната и намаляване на разходите.

През миналата седмица правителството обяви, че предприема драстични мерки за съкращаване на разходи в размер на 11.5 млрд. евро в рамките на две години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ