Евроикономиката бавно изправя глава

Евроикономиката бавно изправя глава

Евроикономиката бавно изправя глава

Европейската икономика се възстановява, но растежът тази година ще бъде крехък, сочат актуализираните икономически прогнози на Европейската комисия. Новите данни потвърждават изразените през есента на миналата година очаквания на Брюксел, за начало на позитивен обрат в икномокита след рецесията. ЕК обаче запазва прогнозата си за растеж от 0,7% през 2010 г., както в еврозоната, така и в Европейския съюз като цяло.

През 2009 г. в еврозоната беше регистрирана най-тежката рецесия в историята й с рекорден спад от 4% на Брутния вътрешен продукт (БВП). За целия ЕС, спадът по същия показател е 4,1%. За двете водещи икономики в Европа - Германия и Франция, ЕК запази прогнозата си за растеж от 1,2% тази година.

Публикуваният днес Индекс на доверието на ръководителите на компании и на потребителите в еврозоната, който се смята за много авторитетен показател, потвърждава актуализирания анализ на ЕК. За първи път от 11 месеца насам, през февруари той е намалял до 95,9 пункта спрямо 96 пункта през януари.

“Съживяването на икономическата дейност изглежда е загубило своя устрем“, коментира по този повод ЕК. БВП на еврозоната трябва да се увеличи само с 0,2% през първите три тримесечия на година и с 0,3% през четвъртото. “Неотдавнашните сътресения на финансовите пазари илюстрират повишената несигурност, която продължава да обгражда икономическите прогнози“, подчертава Комисията. Тя не промени и прогнозата си за инфлацията и продължава да счита, че потребителските цени ще се увеличат с 1,1% тази година в еврозоната след растежа от 0,3% през 2009 г.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ