Над 1,5 млн. лв. инвестира Екопак България в първата у нас площадка за сортиране на стъклени отпадъци по цвят

Над 1,5 млн. лв. инвестира Екопак България в първата у нас площадка за сортиране на стъклени отпадъци по цвят

Над 1,5 млн. лв. инвестира Екопак България в първата у нас площадка за сортиране на стъклени отпадъци по цвят

Най-голямата организация у нас за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки е рециклирала 91 031 т отпадъци от опаковки през миналата година. Екопак ще пази отпадъците в жълтите контейнери с нов вид ключалка.

За първи път в България отпадъците от стъклени опаковки ще се сортират по цвят, преди да бъдат рециклирани. Методът ще влезе в действие   възможно благодарение на нова оптична система, в която Екопак България ще инвестира над 1 500 000 лв. до края на годината.

Очаква се модернизираната инсталация да заработи до края на 2016 г. и да повиши капацитета си от 5 т/ч на 15 т/ч, да намали загубите от технологичния процес с до 10 % и да съкрати съдържанието на замърсители в готовата суровина два пъти. Сортиращата инсталация ще има възможност да поеме за сепариране отпадъците от стъклени опаковки и на други организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки.

Екопак България затвърждава лидерската си позиция и през миналата година сред организациите за разделно събиране на отпадъци от опаковки в страната с 42,12 % пазарен дял. Министърът на околната среда и водите г-жа Ивелина Василева подписа заповедта, с която одобрява дейността на организацията и признава изпълнението на целите й за 2015 г.

 През миналата година 1195 компании-членки на ЕКОПАК са декларирали 149 685,11 т опаковки, пуснати на българския пазар. От тях организацията е събрала разделно и предала за рециклиране 91 031 т отпадъци от опаковки. За рециклиране са предадени  46 534,43 т хартия, 35 405,99 т стъкло,  39 235,98 т пластмаса, 6 812,44 т метал и 17 048,07 т дървесина. Общото рециклирано количество представлява  60,81 % от декларираните количества опаковки, при определени от закона 55 %.

За да изпълни изискваните от закона квоти за събиране на отпадъците от пуснатите на пазара опаковки, тази година Екопак Бългрия въведе заключваща система на жълтите контейнери, в които се събират пластмасови и метални отпадъци. Механизмът е разработен специално за Екопак и пази съдържанието на контейнерите от изземване. Проектът на стойност над 100 000 лв. вече стартира в Русе и Хасково, а до края на годината ще бъде веведен в Шумен и Перник.

Още 1,5 млн. лева ще инвестира организацията за разделно събиране на отпадъци в нови контейнери тип „иглу“.

Екопак България стартира и дигитална образователна кампания „Има смисъл!“, за да мотивира все повече българи и компании да събират разделно. Лица на кампанията са Емил Чолаков и певицата Белослава. В четири кратки видеоклипа те показват пътя на отпадъците от контейнера до новата опаковка. Можете да ги видите в YouTube канала на Екопак: https://www.youtube.com/user/TheEcopack/videos.   

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ