Япония рестартира най-стария си ядрен реактор в опит да намали въглеродните емисии

Япония рестартира най-стария си ядрен реактор в опит да намали въглеродните емисии

Японската компания "Кансай електрик пауър" (Kansai Electric Power) пусна отново в експлоатация най-стария ядрен реактор в страната, предаде ДПА.

Реакторът в АЕЦ "Такахама" в префектура Фукуи, който е на 48 години, ще започне да произвежда електричество от сряда, а в края на август ще достигне пълна мощност. Той заработи през 1974 г., а през януари 2011 г. беше изведен от експлоатация и продължи да не работи след земетресението през март и последвалото цунами, което повреди АЕЦ "Фукушима". 

Въпреки честите земетресения Япония продължава да разчита на ядрената енергия, за да намали зависимостта си от газ и петрол. Страната планира да свие въглеродните емисии си нула към 2050 г. За целта още към 2030 г. 20-22 на сто от електричеството ще бъде генерирано от ядрени централи, а 36-38 на сто - от възобновяеми енергийни източници.

За постигане на зелените си цели Япония ще се нуждае от поне 30 работещи ядрени реактори. Наскоро японският парламент промени закона и удължи живота на реакторите до 60 години, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ