Bloomberg: Източна Европа има план за строителство на 12 атомни централи за 130 млрд. евро

Bloomberg: Източна Европа има план за строителство на 12 атомни централи за 130 млрд. евро

Страните от Източна Европа планират да построят най-малко 12 атомни електроцентрали, отделяйки за целта около €130 милиарда, съобщава Bloomberg. „Държавите  -  от Чехия до Румъния, разработват планове за реализиране на инициатива, която някои нарекоха „най-големият проект на века“, се отбелязва в информацията. В същото време първата електроцентрала може да бъде пусната в експлоатация преди края на настоящия десетилетие. Агенцията пояснява, че правителствата в региона са си осигурили и политическа подкрепа за изграждането на нови ядрени съоръжения на фона на желанието на Европейския съюз да постигне въглеродна неутралност и да намали зависимостта си от вноса на руски газ. Източноевропейските държави са готови да отделят почти 130 милиарда евро за изграждането на най-малко 12 атомни енергоблока.

Изпълнението на тези планове обаче се усложнява от пречки. Според някои служители, пожелали анонимност, на Източна Европа липсват техническа компетентност и финансови ресурси за реализиране на такива мащабни проекти. Предвид нежеланието на частните инвеститори да поемат всички рискове от изграждането на нови атомни централи, решаващ фактор ще бъдат евросубсидиите, които обаче се разпределят на конкурентна основа.

В момента в тази общност се изграждат само две нови атомни централи - в Словакия и Унгария, пояснява Bloomberg. Според прогнозите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) до 2050 г. общият капацитет на атомните електроцентрали в света ще се увеличи поне с една четвърт.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ