Брентът поевтиня на фона на опасенията за икономиката

Брентът поевтиня на фона на опасенията за икономиката

Брентът поевтиня на фона на опасенията за икономиката

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия във вторник, тъй като опасенията за глобално икономическо забавяне и спад в търсенето на горива на фона на агресивните повишения на лихвените проценти от централната банка на САЩ подтикнаха инвеститорите към прибиране на печалби, пише Ройтерс.

Трейдърите чакат протоколите от последното заседание на Федералния резерв, след като данните за основната инфлация увеличиха рискът лихвите да останат високи за по-дълго време

Към 9:00 часа българско време днес сортът Брент поевтиня с 0,87 долара, или 1,03%, до 83,20 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,06 долара, или 0,08%, до 76,28 долара за барел.

„Брентът е в средата на търговския диапазон от края на декември между 78 и 88 долара за барел, като някои инвеститори прибират печалби поради притеснения относно допълнителни повишения на лихвените проценти в САЩ, докато други поддържат оптимистичен възглед за пазара поради надеждите за възстановяване на търсенето в Китай“, коментира Сатору Йошида, стоков анализатор в Rakuten Securities.

„Пазарът вероятно ще остане в тесния диапазон, докато няма по-ясни признаци за бъдещата посока на паричната политика на САЩ и пътя на икономическото възстановяване в Китай“, добави той.

Тъй като вносът на петрол от Китай вероятно ще достигне рекорд през 2023 г. и търсенето от Индия (третият по големина вносител на петрол в светa) нараства на фона на затягане на доставките, всички погледи сега са насочени към паричната политика в Съединените щати - най-голямата икономика в света и най-големият потребител на петрол .

Някои анализатори казват, че цените на петрола може да се покачат през следващите седмици поради недостатъчно предлагане и възстановяване на търсенето, въпреки повишенията на лихвените проценти в САЩ.

„Китайското търсене на руски суров петрол се върна на нивата, наблюдавани в началото на войната в Украйна“, каза Едуард Моя, анализатор в OANDA.

„Западът ще се опита да притисне Китай и Индия да търсят алтернативни източници, което би трябвало да поддържа петролния пазар стегнат“, каза Моя.

Русия планира да намали производството на петрол с 500 хил. барела на ден, или около 5% от производството си, през март, след като Западът наложи тавани на цените на руския петрол и петролни продукти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ