Цените на петрола се понижиха след облекчаването на опасенията за ембарго върху Израел

Цените на петрола се понижиха след облекчаването на опасенията за ембарго върху Израел

Цените на петрола се понижиха след облекчаването на опасенията за ембарго върху Израел

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в четвъртък, след като ОПЕК не даде сигнал да подкрепя призива на Иран за петролно ембарго срещу Израел, предаде Ройтерс. На цените се отрази и фактът, че Съединените щати планират да облекчат санкциите срещу Венецуела, за да позволят на повече петрол да потече на световния пазар.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,40 долара, или 0,44%, до 91,10 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,08 долара, или 0,09%, до 88,24 долара за барел.

Цените на петрола се покачиха с около 2% през предходната сесия поради опасения за прекъсване на глобалните доставки, след като Иран призова за петролно ембарго срещу Израел заради конфликта в Газа и след като САЩ, най-големият потребител на петрол в света, отчете по-големи от очакваното спад на запасите

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) не планира да предприеме незабавни действия по призива на нейния член Иран, твърдят запознати източници на Ройтерс. Това намали опасенията за потенциални смущения на доставките.

Израел внася около 250 000 барела на ден петрол, главно от Казахстан, Азербайджан, Ирак и африкански страни, според анализаторите на Citi.

„Вярваме, че ембарго от Казахстан и Азербайджан, който е силен съюзник на Израел, е малко вероятно“, казаха те.

За допълнителното отдръпване на цените допринесе и това, че посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Израел завърши без допълнителна ескалация на конфликта Израел-Хамас, каза анализаторът на CMC Markets Тина Тенг.

„Но пазарът все още е под възходящ натиск на фона на геополитическото напрежение“, каза тя.

На цените се отрази съобщението, че САЩ са издали шестмесечен лиценз, разрешаващ трансакции в енергийния сектор на Венецуела, която е член на ОПЕК, след като беше постигнато споразумение между правителството на Венецуела и политическата опозиция в страната за осигуряване на честни избори през 2024 г.

Петролните потоци от Венецуела биха могли да помогнат за облекчаване на глобалните цени на петрола на фона на конфликта Израел-Хамас, санкциите срещу Русия и решенията на ОПЕК+ за намаляване на добива. Венецуела обаче се нуждае от инвестиции, за да увеличи добива след годините на санкции.

Запасите от суров петрол и гориво в САЩ са намелили миналата седмица поради нарастващото търсене на дизелово гориво и мазут, според данни на Администрацията за енергийна информация. Запасите от дестилатно гориво са намалели с 3,2 млн. барела през седмицата до 13 октомври, достигайки 113,8 млн. барела, показват данните на АЕИ.

Запасите от суров петрол са намалели с 4,5 млн. барела до 419,7 млн. барела, докато запасите от бензин са се понижили с 2,4 млн. барела до 223,3 млн. барела.

Предлагането може да се затегне още повече, тъй като износът на петрол от Русия през нейните западни морски пристанища през ноември се очаква да намалее с около 300 хил. барела на ден, тъй като се очаква местните рафинерии да увеличат количествата, когато сезонната поддръжка приключи, казват източници на Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ