Цените на петрола се повишават на фона на покупки за стратегическия резерв на САЩ

Цените на петрола се повишават на фона на покупки за стратегическия резерв на САЩ

Цените на петрола се повишават на фона на покупки за стратегическия резерв на САЩ

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в понеделник, удължавайки печалбите си за втора поредна сесия, тъй като усилията на САЩ за запълване на стратегическите резерви предоставиха известна подкрепа, въпреки че опасенията за свръхпредлагане на суров петрол и по-слаб растеж на търсенето на горива през следващата година продължават да оказват влияние върху пазара, пише Ройтерс.

Към 09:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,55 долара, или 0,73%, до 76,39 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,50 долара, или 0,70%, до 71,73 долара за барел.

И двата сорта поскъпнаха с повече от 2% в петък, но поради продължаващи опасения за свръхпредлагане завършиха миналата седмица със спад, регистрирайки седмо поредно седмично понижение – най-дългата подобна серия от 2018 г. насам.

Неотдавнашната слабост на цените привлече търсене от САЩ, които потърсиха до 3 милиона барела суров петрол за Стратегическия петролен резерв (SPR) за доставка през март 2024 г.

„Знаем, че администрацията на Байдън е на пазара и иска да запопълни SPR, което ще осигури подкрепа“, посочи анализаторът на IG Тони Сикамор в бележка до клиенти.

Въпреки че Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, обещаха да намалят производството с 2,2 милиона барела на ден през първото тримесечие на следващата година, инвеститорите остават скептично настроени, че предлагането ще спадне. Смята се, че ръстът на производството в страните извън ОПЕК ще доведе до свръхпредлагане през следващата година.

Последните данни за индекса на потребителските цени от Китай, най-големият вносител на петрол в света, показаха нарастващ дефлационен натиск, тъй като слабото вътрешно търсене постави под съмнение икономическото възстановяване на страната.

Китайски служители обещаха в петък, че ще стимулират вътрешното търсене и ще консолидират и засилят икономическото възстановяване през 2024 г.

Тази седмица инвеститорите очакват насоки относно лихвените политики от срещи в пет централни банки, включително Федералния резерв, както и данни за инфлацията в САЩ, за повече улики за представянето на световната икономика и търсенето на петрол.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ