Цените на петрола вървят към четвърти пореден седмичен спад

Цените на петрола вървят към четвърти пореден седмичен спад

Цените на петрола се повишиха минимално в ранната търговия в петък, но са напът да регистрират за четвъртата поредна седмица на загуби, след като в четвъртък се понижиха с около 5% до четиримесечно дъно поради притеснения относно глобалното търсене, предаде Ройтерс.

Към 9:20 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,04 долара, или 0,05%, до 77,46 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,06 долара, или 0,08%, до 72,96 долара за барел.

„Цените на петрола се понижиха леко тази година, въпреки че търсенето надхвърли нашите оптимистични очаквания“, посочиха анализаторите на Goldman Sachs в бележка до клиенти.

Спадът на петрола тази седмица беше предизвикан главно от рязкото покачване на запасите от суров петрол в САЩ и запазването на производството на рекордни нива, което според анализаторите предизвика опасения за слабо търсене в най-големия потребител на петрол в света на фона на високия добив.

Отделът на JPMorgan за стоков анализ заяви в петък, че неговият глобален инструмент за проследяване на търсенето на петрол показва, че търсенето е средно 101,6 милиона барела на ден  през първата половина на ноември, което е с 200 хил. барела на ден по-малко от прогнозата за месеца.

Анализаторите казаха, че неотдавнашният спад в цените вероятно ще накара Саудитска Арабия да удължи допълнителното си доброволно съкращение на добива на петрол от 1 милион барела на ден до 2024 г.

„Стана по-ясно, че петролният баланс за остатъка от тази година не е толкова стегнат, колкото се очакваше първоначално“, посочиха анализаторите на ING в бележка до клиенти. „Както стоят нещата, все още се очаква пазарът да се върне към излишък през първото тримесечие на 2024 година“.

Продължаването на допълнителните съкращения на доставките в Саудитска Арабия в началото на 2024 г. би трябвало да помогне за изтриването на очаквания излишък и да осигури известна подкрепа на пазара, добавиха от ING.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ