Цените на петрола вървят към първи седмичен ръст от два месеца

Цените на петрола вървят към първи седмичен ръст от два месеца

Цените на петрола вървят към първи седмичен ръст от два месеца

Петролът поскъпна в ранната търговия в петък и е напът да регистрира първо седмично повишение от два месеца, получавайки подкрепа от прогнозата на Международната агенция по енергетика (МАЕ) за търсенето през следващата година, както и от по-слабия щатски долар, пише Ройтерс.

Към 09:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,20 долара, или 0,26%, до 76,81 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,15 долара, или 0,21%, до 71,73 долара за барел.

И двата бенчмарка са се насочили към скромно седмично повишение, след като в сряда  централната банка на САЩ посочи, че повишенията на лихвените проценти вероятно са приключили и през 2024 г. вероятно предстоят понижения. На този фон доларът падна до четиримесечно дъно в четвъртък. Слабият долар прави деноминирания в долари петрол по-евтин за чуждестранните купувачи.

Вчера Европейската централна банка се противопостави на прогнозните за предстоящи намаления на лихвените проценти като потвърди, че разходите по заеми ще останат на рекордно високи нива въпреки по-ниските инфлационни очаквания.

Световното потребление на петрол ще нарасне с 1,1 милиона барела на ден през 2024 г., посочи МАЕ в месечния си доклад, което е ръст от 130 000 барела на ден спрямо предишната прогноза. Агенцията цитира подобрение в перспективите за търсенето в САЩ и по-ниските цени на петрола като причини за промяната на перспективите.

Въпреки това прогнозата на МАЕ за ръст на потреблението през 2024 г. е на половината на тази на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която очаква ръст на търсенето от 2,25 милиона барела на ден.

Слабите икономически данни от Китай, вторият по големина потребител на петрол в света, оказаха допълнителен натиск върху цените на петрола през последните седмици.

Данните, публикувани от статистическото бюро на страната в петък, показват, че работата на петролните рафинерии през ноември е спаднала до най-ниското си ниво от началото на 2023 г., тъй като натискът върху маржа на недържавните рафинерии ги накара да намалят производството, докато бавното потребление на дизел натежа върху националното търсене на гориво.

Въпреки продължаващите проблеми на пазара на недвижими имоти в Китай, данните също така показаха по-добро от очакваното представяне в промишленото производство и подобряване на продажбите на дребно, което облекчи настроенията на пазара на фона на анемичното икономическо възстановяване на страната след пандемията от COVID-19.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ