Цените на петрола вървят към пети пореден седмичен ръст*

Цените на петрола вървят към пети пореден седмичен ръст*

Цените на петрола се понижиха в азиатската търговия в петък, но продължават да вървят към пети пореден седмичен ръст на фона на силните икономически данни в САЩ, спекулациите относно китайските мерки за стимулиране на икономиката и съкращенията на добива от ОПЕК+, предаде Ройтерс.

Към 09:20 часа българско време днес сортът Брент поевтиня с 0,32 долара, или 0,38%, до 83,92 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,23 долара, или 0,29%, до 79,86 долара за барел. За седмицата обаче Брентът и WTI са се насочили към ръст от съответно с 3,5% и 3,6%.

Цените на петрола се повишиха предходната сесия, тъй като силните корпоративни отчети и данните, показващи, че икономиката на САЩ е нараснала по-бързо от очакваното през второто тримесечие, намалиха страховете за забавяне на глобалната икономика.

Брутният вътрешен продукт на САЩ през второто тримесечие нарасна с 2,4%, надминавайки консенсусната прогноза от 1,8%, съобщи Министерството на търговията в четвъртък, подкрепяйки мнението на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл, че икономиката може да постигне така нареченото „меко приземяване“.

Перспективата за по-нататъшни мерки за стимулиране на икономиката на Китай, особено в закъсалия имотен сектор, също предостави известна подкрепа на цените след срещата на Политбюрото във вторник.

Пазарите също очакват следващата среща на Комитета за наблюдение на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни заедно като ОПЕК+, на 4 август, когато се очаква допълнителна информация, за доброволните съкращения на добива.

„Продължаваме да очакваме покачване на цените на петрола през третото тримесечие на 2023 г. и смятаме, че вероятно ще е нужно поддържане на цена над 90 щатски долара/барел (Брен),, за да видим разхлабване на доброволните съкращения на доставките на суров петрол от ОПЕК или Саудитска Арабия“, каза Баден Мур, ръководител на стоковия отдел и въглеродна стратегия в National Australia Bank.

Но последните увеличения на лихвените проценти от глобалните централни банки, които се опитват да укротят упоритата инфлация, повдигнаха въпроси относно дългосрочното търсене.

В сряда Федералният резерв на САЩ приложи ново увеличение на лихвения процент с 25 базисни пункта, както се очакваше, а Европейската централна банка последва примера му в четвъртък.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ