Глобиха шест италиански енергийни компании за незаконно вдигане на цените

Глобиха шест италиански енергийни компании за незаконно вдигане на цените

Италианският антитръстов регулатор (AGCM) наложи глоби на шест енергийни компании на обща стойност над 15,5 млн. евро за повишаване на цените на енергийните ресурси за потребителите, въпреки съществуващата забрана за едностранно повишаване на цените на електроенергията и газа, съобщи в. The Wall Street Journal.

Според AGCM компаниите са завишили цените за потребителите в периода от 10 август 2022 г. до юни 2023 г., като по този начин са нарушили правителствените директиви, които защитават клиентите от произволно увеличение на цените на услугите на енергийните компании.

Enel Energia ще плати максималната глоба в размер на 10 млн. евро. На Eni Plenitude, която е повишила цените на повече от 4 млн. клиенти без предварително уведомление, е наложена глоба в размер на 5 млн. евро, а на Acea Energia и Dolomiti Energia - съответно 560 000 и 50 000 евро, съобщи The Wall Street Journal.

Италианското подразделение на испанската Iberdola е заплашило да прекъсне услугите на потребителите, ако те не се съгласят с увеличението на цените, твърди регулаторът. На това дружество е наложена глоба в размер на 25 000 евро.

Edison Energia трябва да плати минимална глоба от 5000 евро, тъй като е повишила цените по-рано от разрешеното, но по-късно е възстановила разходите на клиентите.

Eni Plenitude заяви пред WSJ, че смята действията си за правилни и си запазва правото да обжалва решението на регулатора.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ