Петролът поскъпва на фона на оптимизма за възстановяването на търсенето в Китай

Петролът поскъпва на фона на оптимизма за възстановяването на търсенето в Китай

Петролът поскъпва на фона на оптимизма за възстановяването на търсенето в Китай

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в сряда, удължавайки печалбите от предишната сесия, водени от оптимизма, че премахването на строгите ограничения срещу разпространението на COVID-19 в Китай ще доведе до възстановяване на търсенето на гориво в най-големия вносител на петрол в света, предаде Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,74 долара, или 0,86%, до 86,66 долара за барел, следвайки рали от 1,7% във вторник. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,86 долара, или 1,07%, до 81,04 долара за барел.

Икономическият растеж на Китай се забави рязко до 3% през 2022 г., пропускайки официалната цел на Пекин за ръст от „около 5,5%“ и записвайки второто си най-лошо представяне от 1976 г. Но данните все още надминават прогнозите на анализаторите, след като Китай започна да отменя политиката си за нулев COVID в началото декември. Анкетирани от Reuters анализатори очакват възстановяване на растежа през 2023 г. до 4,9%.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заяви в месечния си доклад, че китайското търсене на петрол ще нарасне с 510 хил. барела на ден тази година, след като се сви за първи път от години през 2022 г. поради мерките за борба с коронавируса.

Но ОПЕК запази прогнозата си за растеж на глобалното търсене за 2023 г. непроменена на 2,22 млн. барела на ден.

„Нарастващите надежди, че търсенето на гориво в Китай ще се повиши след неотдавнашна промяна в политиката му срещу COVID-19 подкрепи цените на петрола“, коментира Тошитака Тазава, анализатор във Fujitomi Securities Co Ltd.

„Оптимистичната перспектива на ОПЕК относно търсенето от Китай също подкрепи пазарните настроения“, добави той, прогнозирайки възходящ тон за тази седмица.

Пазарът беше подкрепен и от очакванията за намаляване на запасите от суров петрол в САЩ с около 1,8 милиона барела въпреки по-високите запаси от петролни продукти, според проучване на Ройтерс..

От страна на предлагането, добивът на петрол от най-големите шистови региони в Съединените щати трябва да нарасне с около 77 300 барела на ден до рекордните 9,38 млн. барела на ден през февруари, съобщи Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) в доклад за производителността във вторник.

Междувременно Русия очаква западните санкции да окажат значително въздействие върху нейния износ на петролни продукти и производство, каза високопоставен руски източник, запознат с перспективите в страната.

„Потенциалните загуби на доставки от Русия и повторното отваряне на Китай могат да накарат пазара да се стегне бързо“, посочиха анализатори от ANZ в бележка до клиентите.

Пазарът следи отблизо за повече данни за търсенето от Китай в месечния доклад на Международната агенция по енергетика, който трябва да бъде публикуван по-късно днес, казват анализаторите на ING.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ