Петролът продължава да поевтинява на фона на опасенията за търсенето на гориво

Петролът продължава да поевтинява на фона на опасенията за търсенето на гориво

Петролът продължава да поевтинява на фона на опасенията за търсенето на гориво

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в четвъртък, удължавайки загубите от последните три сесии, на фона на опасенията, че забавянето на растежа в Китай и възможните по-нататъшни повишения на лихвените проценти в САЩ ще отслабят търсенето на гориво в двете най-големи икономики в света, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,11 долара, или 0,13%, до 83,34 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,20 долара, или 0,25%, до 79,18 долара за барел.

„Икономическите проблеми на Китай и широко разпространените настроения за избягване на риска на Уолстрийт оказаха натиск върху петролните пазари, като в същото време силният щатски долар добави към низходящия натиск“, каза Тина Тенг, анализатор в CMC Markets.

Търговците ще следят отблизо китайските икономически данни и ходовете на правителството, в допълнение към данните за петролните запаси в САЩ, тъй като производителите на петрол в страната може да започнат да увеличават добива си, за да спечелят пазарен дял на фона на съкращенията на производството от групата ОПЕК+, каза Тенг.

Централната банка на Китай неочаквано намали основните лихвени проценти за втори път от три месеца тази седмица, но анализаторите се притесняват, че това може да не е достатъчно, за да извади икономиката от низходящата спирала.

Протоколите от юлското заседание на Федералния резерв на САЩ, публикувани в сряда, също оказват влияние върху цените на петрола, тъй като те показаха, че служителите на централната банка не са дали ясни индикации за прекратяване на кампанията за повишаване на лихвените проценти, тъй като продължават да дават приоритет на битката срещу инфлацията.

По-високите лихвени проценти увеличават разходите по заеми за бизнеса и потребителите, което може да забави икономическия растеж и да намали търсенето на петрол.

„Цените на суровия петрол ще изпитват затруднения да запазят позициите си, тъй като имаме мечи настроения в двете най-големи икономики в света“, каза Едуард Моя, анализатор в OANDA.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ