Петролът се е насочил към най-големия си седмичен спад от март насам

Петролът се е насочил към най-големия си седмичен спад от март насам

Петролът се е насочил към най-големия си седмичен спад от март насам

Цените на петрола се повишиха минимално в ранната търговия в петък, но са напът да запишат най-големия си седмичен спад от месец март насам, тъй като разпродажбата на пазара на облигации в САЩ предизвика опасения за забавяне на глобалната икономика и рязък спад в търсенето на гориво, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,01 доларa, или 0,01%, до 82,38 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,07 долара, или 0,09%, до 82,38 долара за барел.

Миналата седмица и двата бенчмарка достигнаха най-високите си стойности за 2023 г., но тази седмица Брентът поевтиня с 11,6%, а WTI – с около 9%.

Нарастващата загриженост на инвеститорите в облигации относно държавните разходи и нарастващия бюджетен дефицит в Съединените щати, най-големият потребител на петрол в света, допринесоха за рязката разпродажба, което тласна американските държавни ценни книжа до 17-годишно дъно.

„Цените на петрола се стабилизират след брутална седмица, в която безмилостното разпродажба на пазара на облигации предизвика притеснения за глобалния растеж“, каза Едуард Моя, анализатор в OANDA.

„Най-лошата седмица за суровия петрол от март започва да привлича купувачи, като се има предвид, че пазарът на петрол все още ще остане напрегнат в краткосрочен план“, добави той.

От JPMorgan посочиха в бележка до клиенти, че очакват ръстът на търсенето на петрол да бъде стабилен, но и по-бавен, през последното тримесечие на 2023 г.,

Данните на правителството на САЩ тази седмица показаха рязък спад в търсенето на бензин в в страната, като икономическите данни показват, че секторът на услугите в САЩ се е забавил. Ключово проучване разкри, че икономиката на еврозоната вероятно се е свила през последното тримесечие, докато скъпият долар е ограничил покупателния капацитет на страните по света.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ